Nabestaanden
Wat moet u doen met digitale gegevens van een overledene als die niets heeft overgedragen?
1 van 11 Direct regelen: overlijdensakte en testamentDirect regelen: rekeningenDirect regelen: woningDirect regelen: postBinnen 1 maand: apparatenBinnen 1 maand: belangrijke accountsBinnen 1 maand: verzekeringenBinnen 1 maand: providersBinnen 1 maand: sociale mediaLater regelenDigiD en MijnOverheid
Direct regelen: overlijdensakte en testament
Sommige zaken moeten nabestaanden meteen regelen. Hier de belangrijkste zaken.
Overlijdensakte
Een overlijdensakte of akte van overlijden is een officieel bewijs dat iemand is overleden. Voor het opzeggen van een lidmaatschap of abonnement verlangen instellingen hier vaak een kopie van. Vraag een uittreksel van de overlijdensakte aan bij de gemeente waar iemand is overleden. Dat kost meestal tussen de 10 en 20 euro. Stuur kopieën van het uittreksel naar de instanties en bedrijven die om de akte vragen, maar houd zelf het origineel. In sommige gemeenten kunnen mensen het uittreksel van de overlijdensakte online aanvragen. Kijk daarvoor op de site van de gemeente.
Testament, erfrecht en executele
In een testament legt iemand vast wat er na zijn of haar dood moet gebeuren. Dit moet in een notariële akte worden vastgelegd. Is er geen testament, dan regelt de wet wie wat krijgt. Is het onduidelijk of er een testament is? Zoek dit dan via het Centraal Testamentenregister (CTR). Deze gratis dienst geeft binnen een week antwoord. Een aanvraag indienen kan alleen schriftelijk via een aanvraagformulier. Stuur een kopie van de overlijdensakte mee, anders nemen ze de aanvraag niet in behandeling.
Verklaring van Erfrecht
Soms is er een Verklaring van Erfrecht nodig. Dit is een notariële verklaring waarin staat wie is overleden, of er een testament is en wat daaruit voortvloeit. Ook staat hierin wie de erfgenamen zijn en wie gemachtigd is om de erfenis af te wikkelen. Een
Verklaring van Erfrecht kost zo'n 250 euro. Wanneer is een Verklaring van Erfrecht nodig?
- Bij een levensverzekering. Verzekeraars willen meestal een Verklaring van Erfrecht voordat ze overgaan tot het uitkeren van de levensverzekering.
- Bij banken. Na een overlijden blokkeert de bank de lopende rekening(en). Willen nabestaanden toegang tot de rekening(en), dan hebben ze een Verklaring van Erfrecht nodig.
Een Verklaring van Erfrecht is niet nodig als aan de volgende drie voorwaarden wordt voldaan:
- Er is geen testament.
- Het saldo op de rekening is niet hoger dan 10.000 euro.
- Er is een langstlevende partner (gehuwd of geregistreerd partnerschap).
Verklaring van Executele
Is er een testament, dan kan de notaris een Verklaring van Executele opmaken. Daarin staat wie volgens het testament is aangewezen als executeur. En wat zijn bevoegdheden zijn. Een Verklaring van Executele is goedkoper dan een Verklaring van Erfrecht en is sneller opgesteld. Vraagt de bank om een Verklaring van Erfrecht, informeer dan of ze ook akkoord gaan met een Verklaring van Executele.