Dossier
Digitaal nalaten - zelf regelen
Uw inloggegevens
Door de jaren heen maakte u waarschijnlijk veel digitale accounts aan. Bijvoorbeeld voor maildiensten, sociale media, webwinkels of streamingdiensten. Soms kunnen mensen bij leven aangeven wat er na overlijden
moet gebeuren met een account. Maar meestal niet.
Inloggegevens delen
Daarom is het handig als nabestaanden weten hoe ze in uw accounts kunnen. Ze krijgen uw inloggegevens (gebruikersnaam en/of wachtwoord) niet van de bedrijven of diensten. Maak daarom voor nabestaanden een lijst van de diensten die u gebruikt. En geef daarbij aan wat ermee moet gebeuren. Zet daar dan ook de gebruikersnamen en wachtwoorden bij. Anders kan de nabestaande meestal niks regelen. Een paar tips voor zo'n lijst voor nabestaanden.
- Bedenk van welke accounts u de inloggegevens wilt delen. Houd rekening met uw eigen privacy én het gemak/nut voor de nabestaande.
- Zet uw mailaccount op de lijst. Daarmee kunnen nabestaanden namelijk vaak een nieuw wachtwoord opvragen bij de diensten die u gebruikte.
- Neem alle sites met een publiekelijk profiel op in de lijst. Denk aan Schoolbank of LinkedIn. Nabestaanden kunnen uw profiel dan verwijderen na uw overlijden.
- Zet niet elk account erop. Die webwinkel waar u weleens iets bestelde, hoeft er niet op bijvoorbeeld.
- Geef bij elke dienst aan wat u wilt dat er met het account gebeurt: behouden, verwijderen of bijvoorbeeld een herdenkingsprofiel van maken.
- Houd de lijst met accounts en wachtwoorden actueel. Een wachtwoord gewijzigd? Verander dit ook gelijk in het overzicht.
Inloggegevens veilig opschrijven
Besluit u om de inloggegevens te noteren, dan zijn er twee opties:
- Alle diensten met bijbehorende inloggegevens noteren op schrift. Het nadeel is dat iedereen die de notities vindt, toegang heeft tot alle gegevens.
- Alle diensten en wachtwoorden versleuteld (gecodeerd) noteren. Noteer in het overzicht de wachtwoorden met een versleuteling. Leg de versleuteling uit aan een naaste. Of bewaar 'm op een andere plek.
Tip: bewaar gegevens over accounts in het boek 'Mijn belangrijke gegevens overzichtelijk bij elkaar'. En bewaar inloggegevens met het Wachtwoorden logboek. Hierin staan tips voor het versleutelen van wachtwoorden en lege pagina’s om de gegevens op te schrijven.