U bent hier: Home Tips & Uitleg Onderwerp Internet Artikel

Wat is glasvezel?

Artikel

Misschien wordt er bij u in de straat net glasvezel aangelegd. Of u hebt een brief ontvangen dat het eraan komt. Maar wat is glasvezel precies?

Niveau:
Eenvoudig
Waardering:
4,3 / 5 (1271 stemmen)
Lisette Boeting
Lisette Boeting
Gewijzigd op 5 feb 2025

Geschiedenis glasvezel

De basis van glasvezel Glasvezel Internet via een glasvezelverbinding is een techniek die razendsnel en stabiel internet mogelijk maakt. Op steeds meer plekken in Nederland is een netwerk van glasvezel aanwezig en steeds meer Nederlanders maken er gebruik van.
stamt uit de vorige eeuw. In de jaren zestig vond de Chinees Charles Kao een nieuwe techniek uit. Hiermee kon hij razendsnel licht transporteren via superdunne glasvezels. Hij voegde daar lasers aan toe. En hierdoor werd het mogelijk om data data Benaming voor gegevens. Bijvoorbeeld de gegevens op een computer. Zoals de bestanden waarmee u werkt. Computerdata zijn gecodeerd, waardoor ze alleen met het juiste programma gelezen of bewerkt kunnen worden. Zonder de juiste software kunt u niks met de data. razendsnel te versturen. Vandaag de dag is deze techniek belangrijk voor ons internetgebruik.

Voordelen glasvezel

Het grootste voordeel van glasvezel is de snelheid. Iets versturen duurt even lang als iets downloaden. Dit is bijvoorbeeld te merken tijdens videobellen. Een hoge uploadsnelheid kan ook handig zijn als u zelf regelmatig foto's en video's verstuurt. Ook is een glasvezelnetwerk minder gevoelig voor storingen. Daarnaast is glasvezel een duurzame optie. Omdat er minder energie nodig is om data over grote afstanden te versturen.

Nadelen glasvezel

Glasvezel is nog niet overal in ons land beschikbaar. Op dit moment ligt er bij zo'n zeven miljoen huishoudens een glasvezelaansluiting in de straat. Verder is een glasvezelabonnement iets duurder dan een normaal internetabonnement. Dit ligt vooral aan welke snelheid u kiest voor het gebruik van internet. Hoe hoger de snelheid, hoe duurder het abonnement. Bij normaal internetgebruik, is het langzaamste abonnement vaak voldoende. 

Glasvezel check

Meestal is het aanleggen van glasvezel gratis als een provider de hele wijk van glasvezel voorziet. Ligt er wel glasvezel in de straat, maar nog niet in uw huis? Dan moet de aanbieder alleen uw huis aansluiten en dat is vaak niet gratis. Deze kosten kunnen oplopen van 150 tot 1500 euro. Woont u in een buitengebied? Dan zijn de kosten nog wat hoger. Op bijvoorbeeld Kpn.com of Odido.nl ziet u of glasvezel bij u mogelijk is en wat de kosten zijn. Mocht een aanbieder glasvezel gratis komen aanleggen in de straat, dan kan het verstandig zijn op dit aanbod in te gaan. Ook na aanleg bent u niet verplicht om een abonnement met glasvezel te nemen.

Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Bent u geholpen met dit artikel?

Laat weten wat u van dit artikel vond, daarmee helpt u de redactie van SeniorWeb én andere gebruikers van de website.

Geef uw waardering:

Meer over dit onderwerp

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven