Bezoek interessant archief online
Artikel
Het internet geeft toegang tot heel veel archieven. Vind online een interessant archief en zoek de meest uiteenlopende informatie op.


Digitale archieven
Archieven zitten niet langer 'verstopt' in gebouwen waar je naartoe moet voor informatie. Via internet kun je vanuit huis allerlei archieven raadplegen. Denk aan bevolkingsregisters, oude krantenarchieven of beeldbanken met foto's van vroeger.
Nationaal Archief
Het bekendste digitale archief is het Nationaal Archief. Hierin is onder meer het archief van de Rijksoverheid en de VOC opgenomen, maar bijvoorbeeld ook het KNVB-archief. De archieven kunt u vinden via de site. Of gebruik een zoekhulp om het goede archief te vinden.
Het Nationaal Archief heeft ook een fotocollectie. Hierin staan vijftien miljoen foto's van gebeurtenissen tussen 1865 en 1990. Zo'n één miljoen foto's zijn online te bekijken. Ruim 400.000 daarvan zijn rechtenvrij. Iedereen mag ze gebruiken.
Archieven.nl
De website Archieven.nl bundelt informatie van tientallen regionale organisaties en lokale archieven. Zoek hier bijvoorbeeld naar een persoon, krantenpagina, locatie of gebeurtenis. Ook staan alle foto's en video's van Beeldarchief Rijkswaterstaat op deze website. Doorzoek de losse archieven of de hele site met de zoekbalk.
Beeldbank Tweede Wereldoorlog
Zoekt u informatie over de Tweede Wereldoorlog? In de Beeldbank WO2 staan afbeeldingen van verschillende organisaties. Denk aan foto's van Nederlandse oorlogs- en verzetsmusea en herinneringscentra. Maar ook van het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies. De verzameling bevat beeldmateriaal uit Nederland, de voormalige koloniën en beeld van de verschillende fronten. Zoek bepaalde afbeeldingen via de zoekbalk. Of doorzoek alleen het archief van een van de aangesloten organisaties.
Archief van woonplaats
Geïnteresseerd in het historische verhaal van een regio of stad? De meeste (grote) steden hebben een archief op internet. Zoek dan via Google op 'archief' en de naam van uw woonplaats, gemeente of provincie. Bijvoorbeeld 'archief Amsterdam', 'Utrechts archief' of 'Gelders archief'. Lang niet alle documenten zijn digitaal te bekijken. De site van een archief laat in ieder geval zien welke documenten er in de collectie zitten.
Elke provincie in Nederland heeft daarnaast een Regionaal Historisch Centrum. Hier liggen de archieven die op regionaal niveau het bewaren waard zijn. Denk aan die van maatschappelijke organisaties, de burgerlijke stand, rechtbanken en de Kamer van Koophandel.
Bent u geholpen met dit artikel?
Laat weten wat u van dit artikel vond, daarmee helpt u de redactie van SeniorWeb én andere gebruikers van de website.
Meer over dit onderwerp
175.000 muzieknummers in Liederenbank
In de Nederlandse Liederenbank staan ruim 175.000 Nederlandse liederen. Heel oude muzikale nummers, maar ook liedjes uit de twintigste eeuw.
Hoe zit het met auteursrecht op internet?
Het internet maakt het makkelijk om werk van iemand anders te gebruiken. Maar is dat eigenlijk toegestaan? Wat mag wel en niet met tekst, foto's en films op internet?
Bekijk meer artikelen met de categorie:
Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb
Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.