U bent hier: Home Tips & Uitleg Onderwerp Geldzaken Artikel

Shoppen bij Chinese webwinkels: goed idee of niet?

Artikel

Nederlanders hebben de reputatie gierig te zijn. Hoe goedkoper, hoe beter. Daarom zijn Chinese webshops populair. Is dat terecht?

Niveau:
Eenvoudig
Waardering:
4,4 / 5 (706 stemmen)
Edwin van Amstel
Edwin van Amstel
Gewijzigd op 26 mrt 2025

Chinese webshops

Online Chinese winkels worden elk jaar populairder. Nederlanders shoppen graag bij AliExpress, Temu, Shein en Wish. In 2024 waren Chinese shops voor het eerst de meest populaire buitenlandse online winkels.

Goedkoop

De belangrijkste reden is niet moeilijk te raden. Chinese webwinkels zijn spotgoedkoop. En 'ons bin zuunig', zei Zeeuws meisje vroeger al. Nederlanders betalen liever niet te veel. We letten op de centjes. En minder op andere dingen zoals kwaliteit, veiligheid en arbeidsomstandigheden.

Ook zijn de producten vrij van invoerheffingen. Onder een bepaald bedrag mag een product zonder invoerheffingen de EU in. Dus buiten de eventuele verzendkosten betaalt de consument niets extra's. 

Slechte kwaliteit

Goedkoop heeft zijn eigen prijs. De kwaliteit van de producten is vaak niet goed. Of de spullen zijn namaak. Dat mooie designhorloge op de plaatjes blijkt een lelijke kopie. Rommel die na aankoop snel verdwijnt in la. Of erger nog, direct in de prullenbak. Spullen van slechte kwaliteit gaan snel kapot en komen bovenop de afvalberg. Recyclen is meestal niet mogelijk, want de materialen zijn prut. Niet bepaald duurzaam dus.

Veiligheid

Verkopers uit China hoeven zich niet te houden aan Europese afspraken. Of ze negeren die. Zo kunnen er giftige stoffen in producten zitten in aantallen die de EU afkeurt. Ook kunnen onderdelen van plastic speelgoed gemakkelijk loslaten. Of denk aan sieraden waar zware metalen inzitten. Fabrikanten uit de EU investeren in veiligheid en kwaliteit. Dat kost geld, daarom zijn hun producten duurder dan die van Chinese collega's. 

Arbeidsomstandigheden

Arbeid is meestal de grootste kostenpost in de productie. Hoe goedkoper een artikel, hoe groter de kans dat het is gemaakt door mensen die worden uitgebuit.

Privacy

Chinese webshops en privacy zijn niet altijd goede vrienden. Kort geleden waarschuwde de Nederlandse overheid nog voor de app van Temu. De reputatie van andere Chinese winkels is niet veel beter. Vaak is onduidelijk hoe ze omgaan met uw persoonlijke gegevens.

EU-maatregelen

De EU neemt maatregelen. Regels voor invoer van Chinese producten worden aangescherpt. Dat betekent meer controle op de producten. Alles onder de EU-standaarden wordt tegengehouden. Ook denkt men na over het uitbreiden van importheffingen en over straffen voor bedrijven die zich niet aan de regels houden. Het blokkeren van websites, bijvoorbeeld.

Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Bent u geholpen met dit artikel?

Laat weten wat u van dit artikel vond, daarmee helpt u de redactie van SeniorWeb én andere gebruikers van de website.

Geef uw waardering:

Meer over dit onderwerp

Bekijk meer artikelen met de categorie:

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven