U bent hier: Home Tips & Uitleg Onderwerp Geldzaken Artikel

Hoe herken je nepkorting in webshops?

Artikel

Sommige webwinkels proberen klanten te verleiden met verboden nepaanbiedingen. Pas op voor aanbiedingen waarbij de 'van'-prijs te hoog is.

Niveau:
Gemiddeld
Waardering:
4,6 / 5 (270 stemmen)
Sanne Couperus
Sanne Couperus
Gewijzigd op 18 jul 2024

Wat zijn nepaanbiedingen?

Als consument denk je dat je hoge korting krijgt op een product. Maar die korting is eigenlijk veel minder. Of in sommige gevallen is het product zelfs duurder dan in de periode voor de ‘aanbieding’. Dat komt omdat de webwinkel niet eerlijk is over de 'van'-prijs. Ze gebruiken een hogere 'van'-prijs dan waarvoor het artikel eerder te koop stond.

Nepkorting is verboden

Sinds begin 2023 is er een nieuwe wet die nepaanbiedingen moet voorkomen. De 'van'-prijs moet de laagste prijs zijn die de aanbieder 30 dagen voor de aanbieding gebruikte. Snel de prijs een paar dagen voor de aanbieding verhogen mag dus niet meer. Er zijn ook webwinkels die als 'van'-prijs de adviesprijs van de leverancier gebruiken. Vaak is die hoger dan de gemiddelde prijs waarvoor het product te koop staat. Dat mag alleen als het voor de koper duidelijk is dat het om de adviesprijs gaat.

Zo herken je nepaanbiedingen

Helaas houden niet alle (web)winkels zich aan de wetgeving. Nepaanbiedingen gaan nog steeds rond op internet. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) probeert deze nepkortingen in de gaten te houden. Bedrijven kunnen ook boetes krijgen van de ACM voor deze misleiding. Maar het is ook heel belangrijk dat u zelf alert bent.  

  1. Laat u niet meteen zomaar verleiden door kortingsperiodes, zoals Black Friday.
  2. Bent u van plan een grote aankoop te doen? Houd dan een tijdje de prijs van het product in de gaten.
  3. Doe altijd onderzoek. Zoek op het artikel en bekijk wat het kost bij andere aanbieders.
  4. Bekijk producten op vergelijkingssites, zoals Kieskeurig.nl Klik daarbij altijd even door naar de verschillende winkels om de exacte prijs te bekijken. Of maak voor elektronica gebruik van de Pricewatch van de techsite Tweakers. Daar staat de prijshistorie. 

Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Bent u geholpen met dit artikel?

Laat weten wat u van dit artikel vond, daarmee helpt u de redactie van SeniorWeb én andere gebruikers van de website.

Geef uw waardering:

Meer over dit onderwerp

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven