Pas op voor misleidende en dure doorschakeldiensten
Artikel
Snel een telefoonnummer in Google opzoeken? Blijf alert! Gehaaide ondernemers zetten dure doorkiesnummers online. Gevolg: onnodige en hoge belkosten.


Telefoonnummer zoeken via Google
Wie bijvoorbeeld de Belastingtelefoon wil bellen vindt het nummer razendsnel via Google.
Maar wie de zoekresultaten afloopt ziet ook nummers die geld kosten. Wat gebeurt hier?
Doorverbindservice
Het is in Nederland legaal om een betaalde doorschakeldienst aan te bieden die niets meer doet dan doorverbinden naar een bestaande gratis dienst. Zoals de Belastingtelefoon. Wie niet oplet, betaalt soms wel 1 euro per minuut voor een dienst die feitelijk gratis is. Dat is toch misleiding, zou je met je boerenverstand zeggen? Maar dat is het niet altijd in de ogen van de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Een doorschakeldienst is legaal wanneer ‘duidelijk is wie de aanbieder is, wat de dienst inhoudt en wat het kost.’ Dat klinkt helder, maar is in de praktijk best wel vaag. Het komt erop neer dat het de verantwoordelijkheid is van de consument zich goed en juist te informeren. Ons advies: zoek gerust een nummer via Google, maar ga na of u het juiste nummer hebt gevonden.
Hoe vind je het juiste nummer?
De Belastingdienst, Belastingtelefoon en veel andere overheidsdiensten, banken, providers en tal van commerciële diensten hebben te maken met onnodige en dure doorschakeldiensten. Volg deze stappen en bel nooit meer onnodig duur:
- Zoek een nummer via Google (of een andere zoekmachine), bijvoorbeeld dat van de Belastingtelefoon.
- Een nummer gevonden tussen de treffers? Klik dan op de desbetreffende link.
- Op welke pagina komt u uit? In het voorbeeld van de Belastingtelefoon moet dat een pagina zijn van de Belastingdienst. In het adres moet staan ‘https://www.belastingdienst.nl’
- Hoort de website die is geopend bij de instantie die u zoekt? Dan weet u dat u het juiste telefoonnummer te pakken hebt.
Bent u geholpen met dit artikel?
Laat weten wat u van dit artikel vond, daarmee helpt u de redactie van SeniorWeb én andere gebruikers van de website.
Meer over dit onderwerp
Internetoplichting, welke soorten zijn er?
Nepmails, neptelefoontjes, identiteitsfraude, handelsfraude en chatfraude via WhatsApp. Dat zijn de voornaamste trucs van oplichters.
Pas op voor nep-klantenservice
Zorg dat u het goede nummer belt als u een klantenservice nodig hebt. Ook hier liggen soms oplichters op de loer.
Bekijk meer artikelen met de categorie:
Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb
Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.