Toenemend gebruik van slimme apparaten onder senioren
Persbericht
Senioren zijn geïnteresseerd in ‘the internet of things’ en maken ook steeds meer gebruik van slimme apparaten, zoals een smart-tv of slimme thermostaat.

PERSBERICHT
The internet of things treedt ook 50+huiskamers binnen
UTRECHT, 22 december 2015 - Senioren zijn geïnteresseerd in 'the internet of things' en maken ook steeds meer gebruik van slimme apparaten, zoals een smart-tv, slimme thermostaat of slimme bloeddrukmeter. Momenteel is al bij 45% van de vijftigplussers die online zijn een slim apparaat in huis te vinden. Dit wijst onderzoek van SeniorWeb onder ruim 1.100 senioren uit.
Populaire slimme apparaten
Er komen steeds meer slimme apparaten op de markt. Deze worden ook bekender en betaalbaarder voor een groot publiek. Dit leidt tot toename in het gebruik ervan. Uit het onderzoek blijkt dat bijna de helft van de ondervraagden één of meerdere slimme apparaten in huis heeft. De smart-tv wordt het meest genoemd (33%). Ook een slimme thermostaat of energiemeter (bv. Toon, Nest) is ondertussen al in 15% van de huishoudens te vinden. In 2014 waren deze apparaten respectievelijk in 25% en 7% van de vijftigplushuiskamers aanwezig. Het gebruik van slimme gezondheidsapparaten, huisautomatisering, smartwatches en slimme polsbanden is echter nog niet gangbaar onder senioren (1%-5%).
Veel interesse
De interesse van senioren in al deze nieuwe technologieën is groot te noemen. Tweederde van de vijftigplussers zou meer willen weten van dergelijke slimme apparaten. Vooral over de populaire smart-tv (48%) en slimme thermostaat/energiemeter (25%) wil men graag meer weten. Opvallend is dat een op de vijf ondervraagden ook meer wil weten over huisautomatisering zoals bediening van verlichting en deuren. Verder blijkt 17% interesse in slimme gezondheidsapparaten zoals een bloedrukmeter of glucosemeter te hebben. Daarentegen kunnen zorgrobots nog niet op heel veel belangstelling rekenen (5%).
Persoonlijk contact niet uit oog verliezen
Senioren zijn dus geïnteresseerd in het gebruik van nieuwe technologieën, ook op het gebied van zorg. Een van de redenen hiervoor is dat domotica-oplossingen senioren kunnen helpen om comfortabeler en langer zelfstandig thuis te blijven wonen. Zorgrobots houdt men vooralsnog echter liever op afstand. Ouderen vinden het namelijk erg belangrijk dat het menselijke contact niet vermindert door het gebruik van alle nieuwe technologieën. Techniek dus als een nuttige ondersteuning, maar niet als vervanging van mensen. Of zoals een deelnemer schrijft: “Ik blijf persoonlijk contact bovenaan mijn lijstje hebben staan”.
Leren gebruiken
Omdat slimme apparaten juist ook voor senioren van toegevoegde waarde kunnen zijn, en wellicht lastig om te gebruiken, besteedt SeniorWeb hier aandacht aan. Zo zijn op de website seniorweb.nl handige tips en achtergrondartikelen te vinden, bijvoorbeeld over gadgets om het woongemak te verbeteren. Voor senioren die graag eerst meer digitale vaardigheden willen leren gaan in januari 2016 de cursussen en workshops in het hele land weer van start.
Noot voor redactie (niet voor publicatie)
Over het onderzoek
De genoemde cijfers komen uit 2 kwantitatieve online onderzoeken onder SeniorWeb-leden, uitgevoerd in november/december 2014 en 2015. Respectievelijk 1.081 (2014) en 1.132 (2015) personen van 50 jaar en ouder hebben de volledige vragenlijst ingevuld. Hiermee kan niet worden geclaimd dat dit representatief is voor alle online vijftigplussers in Nederland.
Over SeniorWeb
SeniorWeb vindt de digitale samenleving een onmisbaar onderdeel van het leven van senioren. Het is onze missie senioren het gemak en plezier van de digitale wereld te laten ontdekken. De combinatie van informatie, educatie en hulp maakt SeniorWeb uniek. Met bijna 150.000 leden, 3.000 vrijwilligers, een drukbezochte website (10,5 miljoen bezoeken per jaar), het populaire tijdschrift Enter, computerhulp (via internet, telefonisch en aan huis) en 400 Leercentra in het hele land brengt SeniorWeb de digitale wereld en senioren dichter bij elkaar. Zie ook de SeniorWeb infographic.
Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jolanda van As, marktonderzoeker SeniorWeb. E-mail jvanas@seniorweb.nl, telefoon 030-2769945.
Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb
Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.