En masse met de tablet op pad
Persbericht
Senioren stoppen en masse een tablet in hun koffer als zij op vakantie gaan, en dan vooral om contact te onderhouden met familie en vrienden.

PERSBERICHT
Senioren houden graag contact op vakantie
UTRECHT, 29 juli 2014 - Senioren stoppen en masse een tablet in hun koffer als zij op vakantie gaan, en dan vooral om contact te onderhouden met familie en vrienden. Was twee jaar geleden de laptop nog het populairste apparaat dat meeging op vakantie (50%), nu is dat de tablet, blijkt uit onderzoek van SeniorWeb. Maar liefst 51% van de ouderen neemt deze mee, terwijl dit in 2012 nog 23% betrof. De laptop gaat nu nog in ruim een kwart van de reistassen mee. Een digitale camera is in de meeste koffers te vinden (89%), en ook een e-reader gaat al geregeld mee (28%).
Tabletbezit senioren blijft groeien
Dat steeds meer senioren hun tablet meenemen op vakantie komt voort uit het gegeven dat het bezit van tablets onder senioren groeit. Onderzoeksbureau GfK constateerde onlangs dat er een einde is gekomen aan de enorme groei van tabletbezit, maar dat dit nog onder 65-plussers nog wel toeneemt. Volgens GfK bezit inmiddels 56% van de gehele bevolking een tablet en 52% van alle 65-plussers. Ook SeniorWeb herkent deze trend onder zijn leden.
Contact met het thuisfront
De belangrijkste reden om tijdens de vakantie online te zijn is om via e-mail contact te onderhouden met het thuisfront (49%). Verder kijkt men veel naar de weersvoorspellingen en naar het nieuws (resp. 37% en 36%). Contact onderhouden via WhatsApp doet zo'n 15%. Verder vinden veel senioren internet handig om informatie over de omgeving op te zoeken (23%), en om routebeschrijvingen op te zoeken of de weg te vinden (17%).
Weer of geen weer?
De weersvoorspelling bekijken werd in het verleden ook vaak via de televisie gedaan (32%), maar deze heeft zijn positie moeten afstaan aan mobiele apparaten zoals de laptop, tablet en smartphone. Meer dan de helft van de senioren bekijkt tegenwoordig het weer op een van de eigen mobiele apparaten en nog maar 17% raadpleegt de televisie op het vakantieadres. Een openbare computer of een lokale krant raadplegen gebeurt nauwelijks meer. Een op vijf senioren maakt zich niet druk over het weer en ziet wel wat het wordt.
Wifi populair
Op veel vakantiebestemmingen is tegenwoordig Wifi beschikbaar. We zien dan ook dat Wifi de meest gebruikte internetverbinding op vakantie is (75%). Slechts 13% van de respondenten, die een tablet, laptop of smartphone van thuis meenemen, gebruikt een 3G/4G data abonnement om te internetten (eventueel met buitenlandbundel). Een op de tien senioren blijkt op vakantie geen internet op het eigen apparaat te gebruiken. Dit kan natuurlijk zijn omdat men rust wil, maar het kan ook zijn omdat men het moeilijk vindt of omdat men zich zorgen maakt over de online veiligheid buitenshuis.
Veilig gebruik van internet en Wifi, maar ook leren omgaan met tablets zijn dan ook belangrijke redenen voor senioren om lid te worden van SeniorWeb. Of om regelmatig de website www.seniorweb.nl te bezoeken.
Noot voor redactie (niet voor publicatie)
Over SeniorWeb
SeniorWeb vindt de digitale samenleving een onmisbaar onderdeel van het leven van vijftigplussers. Het is onze missie senioren het gemak en plezier van de digitale wereld te laten ontdekken. De combinatie van informatie, educatie en hulp maakt SeniorWeb uniek. Met ruim 145.000 leden, 3.000 vrijwilligers, een drukbezochte website (circa 400.000 unieke bezoekers per maand), het populaire tijdschrift Enter, computerhulp (via internet, telefonisch en aan huis) en 400 Leercentra in het hele land lukt het SeniorWeb de digitale wereld en senioren dichter bij elkaar te brengen. Meer dan 600.000 senioren zijn inmiddels al opgeleid.
Voor meer informatie
Voor meer informatie over dit onderzoek en SeniorWeb neemt u contact op met Jolanda van As, marktonderzoeker. E-mail jvanas@seniorweb.nl, telefoon 030 - 276 99 45.
Over het onderzoek
De genoemde cijfers komen uit twee online peilingen onder SeniorWeb leden en website bezoekers. Deze zijn uitgevoerd in juni 2012 en juni 2014. Respectievelijk 940 (2012) en 777 (2014) personen van 50 jaar en ouder hebben op een geldige manier gerespondeerd. Hiermee kan niet worden geclaimd dat het onderzoek representatief is voor alle vijftigplussers in Nederland. Het gaat wel om een mening die telt.
Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb
Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.