U bent hier: Home Tips & Uitleg Nieuws Veel nepwebshops tijdens Black Friday
Dit nieuwsbericht is gearchiveerd

U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Gearchiveerd op 23 mei 2022.

Nieuws

Veel nepwebshops tijdens Black Friday

Veel nepwebshops tijdens Black Friday

Pas op voor valse webwinkels tijdens het speuren naar aanbiedingen. Rondom koopjesdag Black Friday staan meer nepwinkels online dan normaal.

Veel nepwebshops tijdens Black Friday
Sanne Couperus
Sanne Couperus
Gepubliceerd op 23 nov 2021

In Nederland kennen we sinds een aantal jaar Black Friday, dat uit Amerika is overgewaaid. Het is een dag waarop (web)winkels stunten met prijzen. Sommige winkels doen dat zelfs een week of nog langer. Een mooi moment voor koopjesjagers, maar ook voor oplichters. In deze periode staan er meer nepsites dan anders online. Criminelen proberen mensen te verleiden met hele hoge kortingen of producten die momenteel niet goed leverbaar zijn.

Wees alert

Zijn de aanbiedingen te mooi om waar te zijn? Misschien hebt u dan wel te maken met een nepwebshop. Soms bouwen criminelen bestaande webwinkels na. U denkt bijvoorbeeld dat u bij BCC webwinkelt, maar dat is dan helemaal niet zo. De naam is wel verwerkt in het webadres (bijvoorbeeld BCC-almere.com), maar de website is helemaal niet van de elektronicaketen. Vaak staan deze webshops maar heel kort online.

Hoe herkent u een nepshop?

  • Ga naar de zoekmachine en zoek op de naam en url van de webshop. Wat voor ervaringen leest u, hoelang bestaat de webshop al? Kunt u niks vinden, dan is dat verdacht.
  • Ga na of de webwinkel een keurmerk heeft en doe dit op de website van het keurmerk zelf. Lees hoe u controleert of een winkel is aangesloten bij een keurmerk in de tip 'Hoe controleer ik een webwinkelkeurmerk'.

Controleer verkopersgegevens

Een andere mogelijkheid is het controleren van de verkopersgegevens. De politie heeft een speciale website waarop u kunt controleren of er meldingen zijn gedaan over een verkoper. Wilt u iets kopen via een handelssite of webshop? Controleer dan eerst de verkoper via het rekeningnummer, e-mailadres, telefoonnummer of de url van de webwinkel. Als de persoon bekend is bij de politie, krijgt u dat te zien. Komt er geen melding, dan is dat uiteraard geen garantie dat iemand wel te vertrouwen is!

Nieuwsoverzicht
Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Meer over dit onderwerp

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven