U bent hier: Home Cursussen Computerles in de buurt Leslocatie SeniorWeb Amsterdam-Zuid
Leslocatie

SeniorWeb Amsterdam-Zuid

Contact
SeniorWeb Amsterdam-Zuid
Rijnstraat 115
1079 HA Amsterdam
Open in Google Maps
Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Algemene informatie

SeniorWeb Amsterdam Zuid bestaat al ruim 10 jaar. Vanuit onze leslokatie in het Huis van de Wijk Rivierenbuurt, Rijnstraat 115 bieden wij een gevarieerd aanbod van cursussen (zowel starterscursussen als meer gespecialiseerde cursussen), workshops over speciale onderwerpen, een wekelijks spreekuur. Gericht op alle vijftigplussers in Amsterdam Zuid en omgeving om hen te ondersteunen in het aanleren en gebruiken van smartphone, tablet en computer.

Inloopspreekuur

U kunt terecht bij een van onze vrijwilligers op:

  • Dinsdag 10.00-12.00 uur. Zie onze website www.seniorweb-amsterdamzuid.nl

Wij kunnen u onder andere helpen met de volgende onderwerpen:

  • Apple
  • Back-up maken
  • E-mail
  • Fotobewerking
  • Hobby
  • Internet
  • Office
  • Sociale media
  • Tablet & smartphone
  • Videobellen
  • WhatsApp
  • Windows

Computercursussen

Onderwerp
Categorie
Type
Onderwerp
Basiscursus Familiegeschiedenis
Categorie
Hobby
Type
Groepsles


In deze cursus ga je zelf aan de slag op je eigen computer om op het Internet gegevens te vinden over je voorouders.
Je creëert met deze gegevens een online stamboom. Aan het eind van de cursus heb je de gegevens van drie generaties vóór je grootouders online staan. We beperken ons tijdens de cursus tot voorouders die in Nederland leefden.
Zoek thuis alvast op wat de namen van je grootouders waren, zodat je die als uitgangspunt kunt gebruiken.
Let op: Er wordt van je verwacht dat je ook thuis het geleerde toepast en verder werkt aan je stamboom.
Reserveer hier dus tijd voor.


 

Aantal bijeenkomsten

6 lessen van 2 uur

Data

Start: woensdag 19 februari van 13 tot 15 uur

Kosten

30 euro (inclusief lesmateriaal)

Onderwerp
Basiscursus Website maken
Categorie
Internet
Type
Groepsles

* 6 lessen
* woensdag 13 tot 15 uur
* start woensdag 9 april
* kosten 30 euro (inclusief lesmateriaal)
Onze digitale wereld draait voor een groot deel om het gebruik van websites. Daar halen we onze informatie, daar kopen we, daar zwerven we over de wereld, bezoeken we musea en natuurparken, daar spelen we, kijken films en luisteren naar muziek.
En het leuke is: iedereen kan een website maken! Dat lijkt erg ingewikkeld, programmeren en zo. Maar dat is het niet!
Er zijn veel redenen waarom het leuk en interessant is om een eigen website te maken en te onderhouden: je hebt interesses of hobby's die je graag wilt delen met anderen; je wilt zaken verkopen op internet; je wilt informatie uitwisselen met anderen; enzovoorts!
Er zijn tegenwoordig veel manieren om zelf een website te maken en te publiceren. Manieren, die soms ook gratis zijn.
Daarom starten wij deze cursus.
We gaan ervan uit dat de cursisten handigheid hebben in het gebruik van hun computer en een idee hebben over de inhoud van hun eigen website.
Na het opzetten van de inhoud van de website en het bepalen van de doelgroep ervan gaan we de website bouwen en publiceren met de webbouwer Google Sites, eenvoudig en gratis.
 
 

Onderwerp
Cursus Streamen van muziek
Categorie
Hobby
Type
Groepsles

* 2 lessen
* donderdag van 10 tot 12 uur
* start: donderdag 10 april
* kosten: 20 euro (incl. lesmateriaal) 
Herinnert u zich nog? De grammofoonplaat, het cassettebandje, de CD? Al deze manieren om naar muziek te luisteren worden langzamerhand vervangen door het begrip "streaming".
Via uw computer, tablet of smartphone kunt u via zgn. streamingdiensten als Spotify een ongelooflijke hoeveelheid muziek beluisteren en d.m.v. afspeellijsten uw eigen muziekbibliotheek opbouwen. De bekendste dienst is Spotify, maar we laten u ook kennismaken met concurrenten als Apple Music en streamingdiensten die zich specifiek richten op klassieke muziek als bv. Idagio.
Tijdens deze les maakt u kennis met deze streamingdiensten en leert u hoe u ze zelf kunt gebruiken. Ook ziet u hoe u een muziekstreamingdienst kunt toevoegen aan een geluidsinstallatie.
 

Onderwerp
De Digitale Burger (in samenwerking met de bibliotheek Buitenveldert)
Categorie
Internet
Type
Groepsles

* 5 lessen
* maandag van 14 tot 16 uur
* start: maandag 17 februari
* inschrijving bij Bibliotheek Buitenveldert
Een vergunning aanvragen, een paspoort verlengen, een klacht indienen… praten met de overheid kan bijna alleen nog digitaal. Vaak heeft u daar een DigiD voor nodig.
Ook andere organisaties communiceren steeds meer digitaal met hun klanten.
In deze cursus leggen wij u uit hoe u gebruik kunt maken van de digitale diensten van de overheid en andere organisaties. U gaat daarmee oefenen, op een laptop en later ook op uw smartphone. Centraal daarbij staat het gebruik van uw DigiD.
Wij gaan in op de consequenties van het bestaan als digitale burger, zowel voordelen als nadelen.
We verwachten van de cursisten dat ze enige ervaring hebben in het gebruik van internet en in het bezit zijn van een eigen, geactiveerde DigiD.
 

Onderwerp
Starten met Android
Categorie
Tablet & smartphone
Type
Groepsles

* 6 lessen
* dinsdag van 13 tot 15 uur
* start: dinsdag 18 februari
* kosten: 30 euro (incl. lesboek)
Als u geen tablet of smartphone van het merk Apple heeft, maar een tablet of smartphone van een ander merk (bv. Samsung,  Acer, Lenovo) dan heeft u een apparaat waarbij Android het besturingssysteem is. 
In deze cursus leert u allerlei mogelijkheden van de Android smartphone en tablet. Denk aan de bediening van het apparaat, e-mailen en internetten. Ook gaat u apps organiseren op uw toestel, apps toevoegen uit de Play Store en apps opruimen. Android smartphones en tablets hebben verschillende trucjes om de bediening makkelijk te maken.
Ook het kopiëren van bestanden van en naar een computer komt aan bod, evenals het maken van een reserve-kopie en het bewaken van uw privacy en veiligheid.

 

Onderwerp
Starten met de iPad
Categorie
Apple
Type
Groepsles

* 6 lessen
* woensdag 10 tot 12 uur
* start: woensdag 19 februari
* kosten: 30 euro (incl. lesboek)
Senioren omarmen de iPad, de tablet van Apple, omdat het een makkelijk te bedienen apparaat is en licht in gewicht. Bent u al langer de gelukkige bezitter van een iPad? Bent u een beginnende gebruiker die wel wat hulp kan gebruiken? We helpen u graag op weg! 
U leert in deze cursus uw eigen iPad te bedienen en maakt kennis met de belangrijkste toepassingen. Zo weet u straks welke knoppen er op de iPad zitten en waarvoor u ze kunt gebruiken. U kunt nieuwe apps toevoegen, op internet zoeken en e-mailen. U kunt foto’s maken en video’s bekijken, maar ook naar muziek luisteren. En dat alles vanaf de bank.
 

Onderwerp
Starten met de iPhone
Categorie
Apple
Type
Groepsles

* 6 lessen
* donderdag 13 tot 15 uur
* start: donderdag 20 februari
* kosten: 30 euro (incl. lesboek)
Een iPhone van Apple is een slimme telefoon en een computer ineen. U kunt er mee bellen en internetten. U kunt er, dankzij de uitstekende camera, mee fotograferen en video opnemen.
Heeft u voor het eerst een iPhone en kunt u wel wat hulp gebruiken bij het wegwijs worden op het apparaat? Of heeft u de iPhone al wat langer maar wilt u leren wat de mogelijkheden van het apparaat zijn?
Deze cursus is bedoeld om u vertrouwd te maken met het gebruik van de iPhone. Tijdens de zes lessen van elk twee uur zult u leren hoe u de basisfuncties van de iPhone kunnen gebruiken, inclusief bellen, sms'en, internetten, apps downloaden en foto's maken.
 

Onderwerp
Starten met MacOS
Categorie
Apple
Type
Groepsles

* 6 lessen
* donderdag van 10 tot 12 uur
* start: donderdag 20 februari
* kosten: 30 euro (incl. lesboek)
Naast Windows computers komen Apple computers steeds meer in de belangstelling. Computers van Apple zijn voorzien van een stabiel, gemakkelijk en fraai besturingssysteem met de naam MacOS. 
Deze cursus levert u veel basiskennis over dit besturingssysteem op. Vanaf het beginscherm duikt u steeds verder in de mogelijkheden. U leert het uiterlijk aan te passen aan uw wensen, te werken met mappen en bestanden en onder meer internetten, teksten bewerken en e-mailen, het onderhouden en veilig houden van uw Mac computer. 
Ontdek de kracht van uw Mac en leer hoe u uw computer kunt beheersen in plaats van dat uw computer u beheerst. Met deze cursus leert u stapsgewijs hoe u uw Mac kunt gebruiken en aanpassen aan uw behoeften. Of u nu een beginner bent of al ervaring heeft met het werken met een Mac.
U kunt deze cursus volgen met uw eigen MacBook. Heeft u een andere Apple computer dan moet u van tevoren even overleggen met de docent.
 

Onderwerp
Starten met Windows 11
Categorie
Windows
Type
Groepsles

* 7 lessen
* maandag van 10 tot 12 uur
* start: maandag 17 februari
* kosten: 35 euro (incl. lesboek)
Windows 11 is de meest recente versie van het besturingssysteem Windows op uw computer. In 2025 vervalt de ondersteuning van alle vorige versies van Windows.
In deze cursus laten we u vanaf de start kennismaken met Windows 11. Daarbij raakt u vertrouwd met dit besturingssysteem van Microsoft.
Stap voor stap leggen wij u de verschillende onderdelen uit en gaat u oefenen. u leert hoe u Windows 11 naar eigen inzicht kunt aanpassen.
U gaat oefenen met het e-mail programma Mail en met Edge, de browser, waarmee u kunt surfen over het internet. U leert hoe u de Microsoft Store kunt gebruiken en nieuwe apps kunt downloaden. U maakt een begin met het organiseren van uw documenten en foto’s via de verkenner en tot slot maakt u kennis met instellingen op het gebied van privacy en veiligheid.

 

Onderwerp
Workshop Foto's beheren met Google Foto's
Categorie
Fotobewerking
Type
Groepsles

* vrijdag 21 februari
* van 10 tot 12 uur
* kosten: 10 euro (incl. lesmateriaal)
Steeds meer mensen gebruiken smartphone en tablet om mee te fotograferen. Het resultaat is dat u snel heel veel foto's heeft en die graag georganiseerd wilt opslaan en beveiligen. Herkent u dat?
In deze workshop laten we zien hoe u met de app Google Foto’s uw foto's en filmpjes volautomatisch opslaat in de "Cloud" van Google. En hoe u die foto's vervolgens op diverse digitale apparaten kunt bekijken en downloaden om verder te gebruiken. U kunt ook makkelijk foto's uitwisselen tussen computer en smartphone/tablet.
We gaan foto's bewerken, zodat ze voldoen aan uw wensen. We vertellen hoe u albums kunt samenstellen met foto's naar keuze. En hoe u vervolgens kunt u kiezen om albums (of losse foto's) met anderen te delen.
Google Foto's is een aanrader voor iedereen die (veel) foto's heeft en daar iets mee wil doen.

 

Onderwerp
Workshop Het nieuwe zoeken
Categorie
Internet
Type
Groepsles

* vrijdag 25 april
* van 10 tot 12 uur
* kosten: 10 euro (inclusief lesmateriaal)
Het zal niemand ontgaan zijn dat kunstmatige intelligentie bezig is met een grote opmars in de digitale wereld. Iedereen krijgt er mee te maken, direct of indirect. Eén van de eerste gebieden waarbij dat voor ons, als gewone gebruiker, zal gebeuren is op het gebied van zoeken. Zoeken we naar informatie, googelen we, dan krijgen we tot nu toe lijsten met tientallen websites waarop (misschien) de door ons gezochte informatie te vinden is. Dat gaat veranderen. We gaan zoeken via een gesprek met een zogenaamde chatbot, een computerprogramma, dat gesprekken tussen mensen (schriftelijk of gesproken) simuleert en verwerkt zodat mensen met digitale apparaten kunnen communiceren alsof ze met een echt persoon communiceren. Dit proces staat in de kinderschoenen maar zoeken met de hulp van een chatbot kan al volop uitgeprobeerd worden. We gaan aan de gang, door volop te oefenen, met ChatGPT, Microsoft CoPilot, Google Gemini en Claude. U zult versteld staan!
 

Onderwerp
Workshop Wat moet ik met de Cloud?
Categorie
Internet
Type
Groepsles

* vrijdag 6 juni
* van 10 tot 12 uur
* kosten: 10 euro (inclusief lesmateriaal)
Het is al een traditie geworden: we sluiten ieder seizoen, samen met het Huis van de Wijk, af met een grotere workshop (maximaal 50 cursisten) gewijd aan een actueel onderwerp. De afgelopen jaren zijn aan de orde gekomen: fotograferen met de smartphone, vloggen, privacy en veiligheid op internet, digitale erfenis. Deze workshops en lezingen worden druk bezocht.
Dit seizoen richten we onze aandacht vooral op de cloud. Gebruikt u een digitaal apparaat dan gebruikt u vrijwel zeker de cloud. Maar wat is de cloud eigenlijk? Is het gevaarlijk of alleen maar voordelig? Kunt u ook zonder?
Ook nu weer hebben we een deskundige op dit gebied uitgenodigd. 

 

Onderwerp
Workshop Werken met de browser Google Chrome
Categorie
Internet
Type
Groepsles

* vrijdag 28 maart
* van 10 tot 12 uur
* kosten: 10 euro (inclusief lesmateriaal)
Als u op internet bezig bent met o.a. zaken op te zoeken, informatie te verzamelen, foto's en video te bekijken, spelletjes te spelen dan gebruikt u waarschijnlijk een toepassing met de naam browser. In de toekomst zult u steeds meer gebruik gaan maken van deze browsers. De bekendste en meest gebruikte browser heeft de naam Google Chrome. In deze workshop leren wij u alle ins en outs van Google Chrome. U leert Google Chrome volledig naar uw hand te zetten als belangrijkste gereedschap, omgaan met begrippen als extensies, bladwijzers, zoekmachine, Gemini.

 

Onderwerp
Workshop WhatsApp
Categorie
WhatsApp
Type
Groepsles

* vrijdag 7 maart (Android)
* vrijdag 14 maart (iPhone)
* van 10 tot 12 uur
* kosten: 10 euro (inclusief lesmateriaal)
WhatsApp is het meest gebruikte communicatiemiddel op internet en maakt daardoor een snelle ontwikkeling door. Wij leren u in deze workshop de basis van het gebruik van WhatsApp op uw smartphone, maar ook hoe u WhatsApp kunt gebruiken op uw computer of tablet, groepen en kanalen gebruiken, foto en video te versturen.

 

Onderwerp
Workshop YouTube leren kennen
Categorie
Internet
Type
Groepsles

* vrijdag 11 april
* van 10 tot 12 uur
* kosten: 10 euro (inclusief lesmateriaal)
We kijken allemaal YouTube filmpjes. Om ons te vermaken maar ook om iets te leren. Maar hoe vind je in die enorme voorraad video datgene waar je naar zoekt? En hoe bouw je voor eigen gebruik een bibliotheek op? Hoe vind je een complete cursus op een bepaald gebied of een bepaalde handleiding? Hoe maak je een verzameling van muziekvideo’s van een favoriete artiest. Dat gaan we u leren tijdens deze workshop. 

 

Onze vrijwilligers

  • Foto van Leo Koolsbergen

    Leo Koolsbergen

  • Foto van Roel Staphorsius

    Roel Staphorsius

  • George de Groot

Vacatures

Het hele programma van SeniorWeb Amsterdam-Zuid wordt verzorgd door een werkgroep van zes vrijwilligers. We willen de werkgroep graag uitbreiden.
Docent
We zijn op zoek naar mensen die zelfstandig of als assistent een cursus of workshop kunnen voorbereiden en uitvoeren. Cursussen en workshops worden gegeven voor kleine groepen van zes tot acht cursisten. Soms wordt er gewerkt met bestaand cursusmateriaal o.a. van de landelijke organisatie SeniorWeb maar soms moet het ook ‘op maat’ gemaakt worden.
Begeleider
Daarnaast zoeken wij begeleiders, die mensen kunnen helpen met hun individuele vragen/problemen tijdens ons spreekuur.

Wij zoeken enthousiaste mensen, die geduld hebben maar ook over didactische, communicatieve en sociale vaardigheden beschikken. Je bent een ervaren gebruiker van digitale apparaten en volgt met belangstelling nieuwe digitale ontwikkelingen.
Als je het wel ziet zitten om bij ons docent of begeleider te worden en vijftigplussers op weg te helpen in de digitale wereld, dan kun je reageren door via email en een motivatie te sturen naar ons. 
Wij kunnen je bieden: een plezierige en informatieve werkgroep, ondersteuning en scholing o.a. vanuit de landelijke organisatie SeniorWeb.
Vanaf januari 2023 kunnen wij ook een vrijwilligersvergoeding uitbetalen binnen de door de belastingdienst gestelde grenzen.

naar boven