U bent hier: Home Tips & Uitleg Apparaat Artikel
Dit artikel is gearchiveerd

U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Gearchiveerd op 9 januari 2018.

Windows 8.1: randapparatuur en back-ups

Artikel

Randapparatuur, zoals USB-sticks, is handig als u bijvoorbeeld reservekopieën wilt maken. Sluit samen met ons randapparatuur aan op uw Windows 8.1-computer en maak met de functie Bestandsgeschiedenis een back-up.

Niveau:
Gemiddeld
Waardering:
4,0 / 5 (4 stemmen)
Edwin van Amstel
Edwin van Amstel
Gewijzigd op 21 dec 2017

De redactie werkt dit artikel niet meer bij. U kunt dit artikel nog raadplegen, maar de inhoud kan afwijken van de actuele situatie. Omdat Windows 8.1 nog maar weinig gebruikt wordt, maken wij voor dit besturingssysteem geen nieuwe artikelen en tips. Leden van SeniorWeb kunnen met vragen terecht bij PCHulp, of wisselen kennis uit in de Windows-Club.

Wat is randapparatuur?

Randapparatuur is de overkoepelende naam voor alle apparaten die u op de computer kunt aansluiten. Doorgaans worden er apparaten als printers, scanners en externe harde schijven mee bedoeld. Windows 8.1 kan met vrijwel alle nieuwe apparaten goed omgaan. Mogelijk worden oudere apparaten niet herkend.

Apparaten aansluiten

Veel computerapparatuur wordt aangesloten met een USB-aansluiting. Op de foto hiernaast ziet u een USB-stekker. USB-sticks en andere randapparatuur hebben eenzelfde soort stekkertje. Dit stekkertje stopt u in de aansluiting (poort ) op de computer. Deze zit vaak aan de voorkant van de computer én aan de achterkant. Printers en dergelijke kunt u het best via de achterkant aansluiten. Dan houdt u de voorkant over voor USB-sticks met bijvoorbeeld foto's erop of voor uw digitale camera die u maar af en toe aansluit.

Printers worden vaak geleverd met een installatieprogramma op cd-rom en een handleiding over hoe u het apparaat moet aansluiten. In de handleiding leest u of u eerst de software moet installeren en dan het apparaat aan de pc moet koppelen, of andersom.

Meer over stekkers en aansluitingen leest u in het artikel 'Aansluitingen: een overzicht'.

Help! Mijn printer doet het niet

Het is een bekende situatie: u hebt net uw oudere printer aan de computer aangesloten, en het apparaat wordt niet herkend. Met andere woorden: de printer is niet geschikt voor Windows 8.1. In veel gevallen houdt het dan op. Soms is de redding echter nabij.

Apparaten worden op de computer bestuurd door zogeheten drivers. Dat is software die ervoor zorgt dat uw commando's goed worden uitgevoerd. Veel fabrikanten hebben sinds de komst van Windows 8 nieuwe drivers ontwikkeld, waardoor de apparatuur ineens wel bruikbaar is. Het is zaak om dan op internet te zoeken naar de juiste driver. Daarvoor moet u het merk en typenummer van uw apparaat weten.

Via een zoekmachine als Google zoekt u vervolgens de website van de fabrikant van de printer. Vaak is daar een sectie aanwezig met de naam Help, Service of Downloads. U zoekt op de site naar de drivers voor de producten. Vaak zult u dan alsnog een driver voor Windows 8.1 vinden. U kunt ook bij Google de termen 'Windows 8.1 driver Canon Pixma MP150' intypen, waarbij u uiteraard het merk en type van uw eigen apparaat moet invoeren. Tussen de zoekresultaten vindt u vaak snel wat bruikbaars.

Stuur desnoods een e-mail naar de fabrikant met de vraag of er een geschikte driver beschikbaar is. Na installatie daarvan zou het apparaat goed moeten werken.

Opslagmedia aansluiten

Opslagmedia zijn apparaten zoals externe harde schijven of USB-sticks. Zodra u deze aansluit en aanzet, toont Windows 8.1 een boodschap in de rechterbovenhoek. U ziet de mededeling 'Tik hier om aan te geven wat u wilt doen met verwisselbare stations'. Klik daarop en er verschijnt een rechthoek met opties om de inhoud van het medium weer te geven. U kunt elke keer zelf kiezen wat er gebeurt. De meestgebruikte optie is 'Map en bestanden weergeven'. U klikt hier op de gewenste optie en het betreffende programma wordt direct geopend om de bestanden weer te geven.

Back-ups maken

Het maken van een back-up   back-up Engelse term voor 'reserve'. Deze term wordt gebruikt voor een veiligheidskopie van een bestand, een programma of van alle software. De back-up is bedoeld om de gegevens op uw PC veilig te stellen. Wanneer er door een onverwachte catastrofe, zoals een vernietigend virus of een fatale crash, bestanden en programma’s verloren gaan, kunt u deze met behulp van de back-up vrij eenvoudig op de computer terugzetten. van uw gegevens, is in Windows 8.1 een fluitje van een cent. Wel hebt u een externe harde schijf nodig die liefst altijd met de computer is verbonden.  

  • Sluit een externe harde schijf aan op uw pc.
  • Open het Configuratiescherm: gebruik de sneltoetsen Windows-toets+X en klik op Configuratiescherm.
  • Klik onder 'Systeem en beveiliging' op Bestandsgeschiedenis gebruiken om back-ups van uw bestanden te maken (ziet u dit niet staan, klik dan eerst rechtsboven achter 'Weergeven op' op Categorie). 
    09115_Backupsmaken
  • Er opent een nieuw venster. Klik op Inschakelen.
  • U kunt het venster nu sluiten.

Voortaan maakt Windows 8.1 reservekopieën van al uw bestanden. Mocht u ooit een back-up terug willen zetten, dan gaat dit als volgt:

  • Open het Configuratiescherm: gebruik de sneltoetsen Windows-toets+X en klik daarna op Configuratiescherm.
  • Klik op Systeem en beveiliging.
  • Klik onder 'Bestandsgeschiedenis' op Bestanden vanuit een back-up terugzetten met Bestandsgeschiedenis.
    091115_BestandenTerugzetten
  • U ziet nu een overzicht van al uw bewaarde bestanden en kunt kiezen wat u terug wilt zetten.
Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Bent u geholpen met dit artikel?

Laat weten wat u van dit artikel vond, daarmee helpt u de redactie van SeniorWeb én andere gebruikers van de website.

Geef uw waardering:

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven