Welke emoji gebruik ik wanneer?
Artikel
Emoji's kunnen de bedoeling van tekstberichten duidelijker maken, maar hun betekenis is niet altijd logisch. Hoe zit dat?

Smiley, emoticon, emoji
Wie via WhatsApp of e-mail praat, komt vast weleens een klein plaatje van een gezichtje of voorwerp tegen. Zo'n plaatje heet een emoji of emoticon. Mensen noemen de gele gezichtjes ook wel smileys. Emoji's helpen om elkaar beter te begrijpen als mensen contact hebben via tekst. De plaatjes vervangen een beetje de non-verbale communicatie, zoals handgebaren of gezichtsuitdrukkingen. Maar wat betekenen de poppetjes en andere icoontjes?
Oorsprong van emoji's
Emoji's komen uit Japan. Daar bestonden in 1999 al de eerste pictogrammen om in tekstberichten te plaatsen. Grote Amerikaanse bedrijven zoals Apple en Google zagen dat de emoji's daar veel werden gebruikt. Om zelf ook populair te kunnen worden in Japan, gingen die bedrijven ze ook maken. De Japanse emoji's waren alleen niet leesbaar voor westerse besturingssystemen. Daarom maakten de bedrijven ieder hun eigen emoji's. Zo komt het dat emoji's niet in alle systemen er hetzelfde uitzien of te zien zijn. Dezelfde emoji kan er op een Samsung-smartphone bijvoorbeeld anders uitzien dan op een iPhone.
Bedrijven updaten hun emoji's elk jaar. Dan komen er meestal nieuwe bij en worden onduidelijke plaatjes aangepast of verwijderd.
Emoji's uit andere culturen
Dat de emoji's uit een andere cultuur komen, wordt ook duidelijk door de betekenis van sommige emoji's.
In Japan is de emoji-drol een symbool voor geluk. Dit komt uit een woordgrapje. Het Japanse woord voor poep begint namelijk met dezelfde klank als het woord voor 'geluk'. Ontwerpers hebben de drol een lachend gezichtje gegeven. Zo is het ook voor niet-Japanners duidelijk dat de drol als positief signaal bedoeld is.
Ook de emoji 'gevouwen handen' heeft een andere betekenis dan sommige mensen denken. De oorspronkelijke betekenis is 'alsjeblieft' of 'dankjewel'. Westerse gebruikers zien deze emoji vaak aan voor een high five of voor bidden.
Emoji betekenis
De meeste emoji's spreken voor zich. Sommige worden weleens verkeerd gebruikt of hebben een dubbele betekenis gekregen.
Tranen van vreugde
Een van de meest gebruikte emoji's is 'tranen van vreugde'. De emoji stelt een gezichtje voor dat zó hard moet lachen dat het tranen in de ogen krijgt. Hij staat dan ook meestal bij een blije, grappige boodschap. Door de traantjes wordt dit icoontje ook vaak aangezien voor een huilend gezichtje. Pas dus op als u een emoji zoekt bij een verdrietig bericht.
Hartvormige ogen
De betekenis van het poppetje met hartjes als ogen is vergelijkbaar met het hartje. Gebruik het om waardering of liefde uit te spreken. Of om te laten zien dat u iets mooi vindt.
Het hartje
Het klassieke rode hart wordt gebruikt om aan te geven dat iets leuk is (vergelijkbaar met een 'like' zoals hieronder). Een hartje kan romantisch bedoeld zijn, maar ook vriendschappelijk.
Duim omhoog
Het duimpje kennen we allemaal wel van de Like-knop op Facebook. Gebruik de duim om aan te geven dat iets leuk is of dat u het ergens mee eens bent.
Opgestoken handen
Sommige gebruikers zien de emoji van twee opgestoken handen aan voor een soort 'halleluja'-gebaar. Alleen wordt dit plaatje meestal niet in goddelijke context gebruikt, maar wanneer iemand iets te vieren heeft.
De aubergine
Het is een beetje schunnig, maar de aubergine wordt vaak gebruikt als symbool voor het mannelijke geslachtsdeel. Hij wordt ook vaak gebruikt in combinatie met het plaatje van waterdruppels: . Het kost niet veel moeite om te bedenken wat daarmee bedoeld wordt.
De perzik
De perzik is de vrouwelijke tegenhanger van de aubergine. Het plaatje staat voor billen, het vrouwelijke geslachtsdeel of wordt gebruikt voor een stiekeme seksuele boodschap.
Vuur
Natuurlijk kan het icoon voor vuur gebruikt worden om te zeggen dat iets warm is. Onder jonge mensen betekent het vaak dat ze iets tof, cool of vet vinden. Dit komt van het Engelse modewoord 'lit' waarmee gezegd wordt dat iets leuk is. Maar het betekent
eigenlijk 'aangestoken'.
Tip
Wie twijfelt of een emoji wel geschikt is, kan op de website van Emojipedia de betekenis vinden en kijken hoe de emoji er in verschillende systemen uitziet. De site is
alleen wel in het Engels.
Getypte gezichtjes
Zelfs als het programma waarmee u een tekstbericht stuurt geen emoji's heeft, kunt u gezichtjes sturen. U kunt dan leestekens gebruiken, zoals de dubbele punt en de haakjes. Bijvoorbeeld de knipoog ;-) (Kantel uw hoofd naar links om de knipoog te zien).
Wel of geen emoji?
Niet iedereen gebruikt emoji's even vaak of op dezelfde manier. De een gebruikt ze om een bericht op te leuken, de ander om minder woorden te hoeven typen. Weer een ander gebruikt ze om zeker te weten dat het bericht overkomt zoals bedoeld. Regels zijn er niet. Wel is het verstandig om op te letten met emoji's in een professionele of officiële context. Het gebruik van emoji's kan dan wat onserieus overkomen.
Bent u geholpen met dit artikel?
Laat weten wat u van dit artikel vond, daarmee helpt u de redactie van SeniorWeb én andere gebruikers van de website.
Meer over dit onderwerp
Emoticons op Facebook
Geef met emoticons op Facebook snel en makkelijk aan wat u van een bericht vindt. Is het leuk, verdrietig of boosmakend? Laat het zien met een emoji.
Emoji's en gifjes gebruiken op de computer
Gebruik emoji's en gifjes ook op de computer (Windows en Mac). Dat kan gewoon met het toetsenbord en in elk programma, bijvoorbeeld Word.
Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb
Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.