Wat zijn DDoS-aanvallen?

Artikel

Een DDoS-aanval is een digitale bestorming van een website. Zo'n aanval kan websites of online diensten onbruikbaar maken. 

Niveau:
Eenvoudig
Waardering:
4,6 / 5 (142 stemmen)
Nynke Vermaat
Nynke Vermaat
Gewijzigd op 4 dec 2024

Wat is een DDoS-aanval?

DDoS staat voor Distributed Denial of Service (vertaald: verspreide verstoring van service). Een hacker stuurt zo veel verkeer naar een website, dat de server server Computer die diensten verleent aan andere computers. Servers kunnen verschillende diensten verlenen, bijvoorbeeld webadressen uitdelen (domeinnaamserver), webpagina's beschikbaar stellen (webserver), e-mails verzenden (mailserver), bestanden opslaan (fileserver) of gegevens bewaren (databaseserver). het niet meer aankan. Hierdoor wordt de website onbereikbaar. Zie het als een grote digitale file voor een site of dienst. Een DDoS-aanval aanval kan uren of zelfs dagen duren.

Wat is het doel?

Hackers voeren DDoS-aanvallen uit om verschillende redenen. Soms om een systeem binnen te dringen. Bijvoorbeeld van een webwinkel, overheidssite of bank. Als de server overvraagd raakt, wordt de beveiliging zwakker. Zo kan de aanvaller proberen in te breken en informatie stelen of malware malware Afkorting van de Engelse woorden 'malicious software.' Deze term staat voor 'kwaadaardige software'. Het is een verzamelnaam voor bedreigingen op het internet. Voorbeelden van malware zijn virussen, spyware, wormen en Trojaanse paarden. plaatsen. Ook zijn er hackers die DDoS-aanvallen uitvoeren om zwaktes te laten zien. Zodat de eigenaar van de website of webdienst de beveiliging kan verbeteren. Soms zijn het tieners die DDoS-aanvallen uitvoeren voor de kick. 

Hoe werkt het precies?

Een hacker kan ervoor zorgen dat heel veel computers tegelijk naar een site gaan. Op die manier raakt de website overbelast. Hoe komt hij aan zoveel computers? Door eerst heel veel computers te besmetten met een virus. Dat kan een virus zijn uit bijvoorbeeld een e-mailbijlage. Of uit een linkje in een bericht op sociale media.

De besmette computer heeft zelf meestal geen last van het virus en blijft normaal werken. Het virus sluimert op het apparaat tot de hacker het nodig heeft. Zo verzamelt de hacker tienduizenden of zelfs miljoenen computers. Die computers zijn via het internet met elkaar verbonden. De hacker kan die computers opdrachten laten uitvoeren. Bijvoorbeeld allemaal tegelijk naar dezelfde webpagina gaan voor een DDoS-aanval. 

Kan ik slachtoffer worden?

DDoS-aanvallen zijn vaak gericht op grote websites of webdiensten. En niet op personen. Wel hebt u er als internetgebruiker last van als een site of dienst niet werkt. Maar het is niet gevaarlijk als u een aangevallen site bezoekt.

Weet een hacker persoonsgegevens te stelen bij een bedrijf waar u klant bent? Dan is er een datalek. De organisatie moet dat melden. Dan kunnen klanten hun wachtwoord veranderen.

Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Bent u geholpen met dit artikel?

Laat weten wat u van dit artikel vond, daarmee helpt u de redactie van SeniorWeb én andere gebruikers van de website.

Geef uw waardering:

Meer over dit onderwerp

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven