Wat is Linux?
Artikel
Linux is een besturingssysteem, zoals Windows en MacOS. Wat kan Linux allemaal? En is het geschikt voor beginners?


Besturingssysteem Linux
Linux is een besturingssysteem besturingssysteem Een systeem dat een apparaat zoals computer, tablet of smartphone bestuurt. Een besturingssysteem is noodzakelijk om met softwareprogramma's te kunnen werken, maar ook met hardware die is aangesloten, zoals een muis. Voorbeelden van besturingssystemen zijn Windows, Linux, Android, MacOS, en iOS. Een besturingssysteem wordt ook wel een 'OS' genoemd, een afkorting van het Engelse 'Operating System'. voor computers. Zoals Windows van Microsoft en MacOS van Apple. Linux is gratis. Maar u kunt ook kiezen voor een betaalde versie.
Eigenlijk is Linux geen compleet besturingssysteem. Het is de belangrijkste kern ervan. De Linuxkernel noemt men dit. Vergelijk het met een automotor. Met alleen die motor kom je niet ver.
Linux distributies
Aan de Linuxkernel wordt van alles toegevoegd. Zoals een auto rond de motor wordt opgebouwd. Die uitbreidingen maken er een compleet besturingssysteem van. Iedereen kan de kernel gebruiken en er zelf dingen aan toevoegen. Dat mag omdat Linux open source open source Engelse term voor gratis computerprogramma's waarvan de broncode (source) openbaar is. Iedereen, voornamelijk programmeurs, kan de broncode bekijken, wijzigen en verder ontwikkelen. Voorbeelden van open source zijn het kantoorprogramma OpenOffice en het besturingssysteem Linux. is. Iedereen mag het vrij gebruiken en aanpassen. Zolang je de broncode broncode De broncode van een computerprogramma is de basis van een programma, die door een programmeur in een computertaal (bijvoorbeeld HTML) is geschreven. maar openbaar deelt.
Daarom zijn er heel veel versies van Linux. Wel honderden. Distributies heten die. Of distro's. Zo'n distributie is een compleet besturingssysteem. Ontwikkelaars mogen geld vragen voor een distributie en de ondersteuning ervan. Zolang ze de broncode maar openbaar delen.
Bekende distributies zijn: Debian, Fedora, Knoppix en Ubuntu. Die laatste is het meest geschikte Linux-systeem voor beginners. Zoals mensen die over willen stappen van Windows naar Linux.
Linux versies
Van elke Linux-distributie bestaan verschillende versies. Want ontwikkelaars werken steeds aan verbeteringen. De meest recente versie van Ubuntu is Ubuntu 24.10. Deze kwam uit in oktober 2024. Wanneer u Linux gebruikt, moet u het systeem regelmatig updaten om bij te blijven. Net zoals bij Windows en Mac. Van een systeem als Ubuntu verschijnen regelmatig nieuwe versies met verbeteringen en uitbreidingen.
Linux-software
Met alleen een besturingssysteem ben je er nog niet. Je hebt ook programma's nodig. Aan sommige Linux-versies zijn wat standaardprogramma's toegevoegd. Zo heeft Ubuntu het internetprogramma Firefox, mailprogramma Thunderbird en office-pakket LibreOffice. Andere programma's moet u zelf installeren. Dat werkt via iets dat vergelijkbaar is met een app store (zoals het Ubuntu Softwarecentrum). Van daaruit zoek je naar programma's en installeer je ze.
Iets om rekening mee te houden: niet alle programma's die u kent zijn geschikt voor Linux. Zo werken Word, Excel en Outlook niet op Linux. Wilt u foto's bewerken, muziek luisteren of video's afspelen? Voor al die dingen moet u op zoek naar een geschikt Linux-programma.
Windows 10 vervangen door Linux
In oktober 2025 stopt Microsoft de ondersteuning van Windows 10. Daarna is het systeem niet meer veilig te gebruiken met een internetverbinding. Terwijl met de pc zelf niets mis is. Windows 11 installeren is een oplossing, maar niet alle computers zijn daarvoor geschikt. Windows 10 vervangen door een Linux-versie is dan mogelijkheid. Dit gratis besturingssysteem is meestal wel te installeren op de oudere pc's.
U moet wel digitaal handig zijn. De eerste stap is het maken van een back-up van alle bestanden op de Windows-computer. Daarna moet u een versie van Ubuntu op een usb-stick zetten. Verder zorgen dat de usb-stick opgestart kan worden op de computer. En tot slot Ubuntu installeren.
En dan begint het pas. U moet leren omgaan met Ubuntu en de programma's die geschikt zijn voor dat systeem. En uitvinden hoe je de bestanden waarvan u een back-up hebt gemaakt, overzet naar Ubuntu. Ook het installeren van updates en (om de zoveel jaar) een nieuwe versie hoort erbij. Ziet u dat allemaal zitten, dan is Linux er voor u.
SeniorWeb en Linux
Als je het gebruik van alle Linux-versies bij elkaar optelt, kom je uit op net geen 3 procent. Vergelijk dat met Windows (74 procent) en MacOS (18 procent), dan is Linux heel klein. Ook valt Linux uiteen in honderden versies. Dat maakt ondersteuning voor Linux niet mogelijk voor SeniorWeb. Wie besluit Linux te gebruiken, de versie Ubuntu bijvoorbeeld, moet het systeem zelfstandig kunnen installeren, onderhouden en gebruiken.
Bent u geholpen met dit artikel?
Laat weten wat u van dit artikel vond, daarmee helpt u de redactie van SeniorWeb én andere gebruikers van de website.
Bekijk meer artikelen met de categorie:
Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb
Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.