U bent hier: Home Tips & Uitleg Apparaat Artikel
Dit artikel is gearchiveerd

U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Gearchiveerd op 14 oktober 2021.

Wat is een e-reader?

Artikel

Een complete bibliotheek die nog geen centimeter dik is. Dat haalt u met een e-reader in huis. Al zult u die bibliotheek aan boeken wel zelf moeten aanschaffen.

Niveau:
Eenvoudig
Waardering:
5,0 / 5 (2 stemmen)
Edwin van Amstel
Edwin van Amstel
Gewijzigd op 15 okt 2021

Wat is een e-reader?

Een e-reader is een apparaat waarmee u digitale teksten kunt lezen. Dit kunnen specifieke uitgaves zijn, zoals een boek, krant of tijdschrift. Maar de meeste e-readers kunnen ook pdf's lezen.

Werking

Een e-reader werkt met wat e-ink of e-paper, elektronische inkt of elektronisch papier, wordt genoemd. De technologie erachter is vrij eenvoudig. Het scherm van een e-reader bestaat uit een aantal kleine bolletjes. Die bolletjes zijn aan één kant gekleurd. Door middel van elektrische spanning worden de bolletjes een bepaalde kant opgedraaid. Van sommige ligt de gekleurde kant boven, van andere de neutrale kant. Daardoor ziet u letters op het scherm.

Momenteel verschijnen er ook apparaten op de markt die geen gebruik maken van e-ink, maar die men wel aanprijst als e-reader. Deze apparaten maken gebruik van lcd-schermen waardoor de voordelen die hieronder worden genoemd niet meer opgaan.

Voordelen techniek

Een e-Ink e-reader heeft een aantal belangrijke voordelen: zo is het apparaat zeer energiezuinig. Wanneer het scherm eenmaal opgebouwd is, verbruikt het geen stroom meer. Alleen handelingen, zoals bladeren en het menu raadplegen, kosten wat energie. Een e-reader kan wel tot enkele weken zonder bijladen, ideaal voor op vakantie dus! Daarnaast gebruikt de e-reader geen achtergrondverlichting in het scherm. Dat wordt wel gebruikt in lcd-schermen van bijvoorbeeld tablets en goedkope e-readers.

Het e-Ink scherm leest daardoor net als papier en is zeer rustig voor de ogen. Tot slot kan een e-reader een grote hoeveelheid e-boeken opslaan. Het interne geheugen van e-readers is vaak zo'n 2 GB, genoeg voor duizenden e-boeken. Daarnaast is het geheugen vaak uit te breiden met een extra geheugenkaart, meestal van het type micro SD.

Gebruiksgemak

  • Een e-reader biedt nog andere voordelen ten opzichte van een papieren boek. U kunt eenvoudig de lettergrootte aanpassen aan uw behoefte.
  • Geen gedoe met boekenleggers of papiertjes om te onthouden waar u bent gebleven in een boek. De e-reader onthoudt dat voor u.
  • Een ander voordeel is dat u vanuit huis nieuwe boeken aanschaft. U koopt of leent een e-boek en een paar seconden na de aanschaf zit u te lezen in uw nieuwe boek.

Boeken lenen

Bibliotheken gaan met hun tijd mee. Op verschillende plekken in Nederland kunt u, als u lid bent van de plaatselijke bibliotheek, ook e-boeken lenen. Een e-boek blijft drie weken lang op uw e-reader staan, daarna verdwijnt het vanzelf. U kunt het daarna wel weer opnieuw downloaden. Voor meer informatie over e-boeken lenen in de bibliotheek, kunt u terecht bij uw eigen vestiging. 

Beveiliging

Op boeken rust auteursrecht. U mag ze niet zomaar kopiëren en verder verspreiden. Dit geldt natuurlijk ook voor elektronische boeken. Daarom zijn de e-boeken die u koopt voorzien van een kopieerbeveiliging. In de meeste gevallen is het bestand voorzien van een watermerk. Hierin staat informatie over de oorspronkelijke koper opgeslagen. Als u het e-boek op grote schaal uitleent, kan de uitgever achterhalen van wie het oorspronkelijke e-boek is. Een andere beveiliging die tegenwoordig minder voorkomt, is DRM. Dit staat voor Digital Rights Management. DRM regelt bijvoorbeeld op hoeveel apparaten u een boek kunt installeren. 

Ieder e-boek wordt geleverd in een bepaald bestandsformaat. Op dit moment zijn er verschillende formaten, maar voor Nederlandse boeken is ePub het populairst. Let er daarom bij aanschaf van een e-reader op of deze het formaat ePub kan lezen.

Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Bent u geholpen met dit artikel?

Laat weten wat u van dit artikel vond, daarmee helpt u de redactie van SeniorWeb én andere gebruikers van de website.

Geef uw waardering:

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven