Trap niet in whaling
Artikel
Een 'bekende' zit in nood en kan niet bij zijn geld. Boekt u wat over?

Wat is whaling?
'Whaling' is het Engelse woord voor walvisvangst en is ook een vorm van phishing . phishing Engelse term voor een vorm van internetfraude, waarbij wordt gehengeld naar persoonlijke informatie. Criminelen maken bijvoorbeeld de website van een vertrouwde bank of webwinkel na, lokken mensen via een e-mailbericht naar deze website en verleiden ze om hun inloggegevens in te vullen. Vervolgens maken ze misbruik van de verkregen gegevens. Een zogenaamde bekende neemt contact met u op omdat hij in nood zit en niet meer bij zijn geld kan. Of u misschien geld kan overmaken naar een rekening waar hij nog wel bij kan. De bekende zou volgens het bericht het geld snel weer terugboeken. Maar het geld ziet u nooit meer terug, want de echte bekende van u weet van niks. Het is oplichting. De oplichter heeft een grote buit binnengehaald.
Nieuw is deze manier van fraude niet. Maar wat u misschien niet weet is dat deze berichten niet alleen per mail worden verstuurd. Oplichters gebruiken hiervoor ook smsjes en sociale media zoals Facebook en WhatsApp.
Hoe werkt whaling?
Hoe u zulke berichten kunt ontvangen van oplichters? Bijvoorbeeld omdat het e-mail- of Facebookaccount van uw vriend is overgenomen door hackers .
hacker
Inbreker in een
computer(systeem). Hacken gebeurt vaak met kwade bedoelingen, maar kan ook gebeuren om een systeem op veiligheid te testen. Met dat laatste houden 'ethisch hackers' zich bezig.
Het bericht wordt dan ook echt vanuit zijn of haar account aan u verstuurd. Er kan ook een nieuw account zijn aangemaakt met bijvoorbeeld de foto en gegevens van uw vriend. Gaat het om een Facebookaccount, dan krijgt u in dit geval eerst een vriendschapsverzoek. Bent u al bevriend op Facebook, dan kunt u dit verzoek dus al meteen negeren. In het geval van WhatsApp is uw telefoonnummer of de contactlijst van uw vriend in handen gevallen van fraudeurs en wordt u via een onbekend telefoonnummer benaderd.
Hoe herkent u whaling?
Vaak zijn de berichten in slecht Nederlands geschreven. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat een foutloos bericht wel betrouwbaar is. Waarschijnlijk geeft uw gevoel het al aan. Bent u echt de eerste persoon die de bekende hiervoor zal raadplegen? En zou die dat dan niet op een andere manier doen? Herkent u het taalgebruik?
Wat te doen bij whaling?
U moet natuurlijk nooit klakkeloos geld overmaken. Als u twijfelt aan de echtheid van het bericht, zoek het dan tot op de bodem uit. In het geval van een WhatsApp-bericht kunt u het onbekende nummer bellen. U merkt snel genoeg of u uw vriend aan de lijn hebt of niet. U kunt ook direct contact opnemen met de bekende van u. Doe dat persoonlijk, bijvoorbeeld via het telefoonnummer dat u van hem hebt. Hebt u geen telefoonnummer? Dan is de kans klein dat deze persoon u vraagt geld uit te lenen.
Bent u geholpen met dit artikel?
Laat weten wat u van dit artikel vond, daarmee helpt u de redactie van SeniorWeb én andere gebruikers van de website.
Meer over dit onderwerp
Herken nepmails met één blik op de url
Twijfel of een e-mail phishing is? Soms is alleen een blik op de url al genoeg om te weten dat u beter niet op een link kunt klikken.
Alles wat u moet weten over phishing
Phishing is een vervelende internetkwaal. Oplichters ‘hengelen’ naar persoonlijke gegevens en geld. Herken, voorkom en bestrijd phishing.
Bekijk meer artikelen met de categorie:
Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb
Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.