U bent hier: Home Tips & Uitleg Onderwerp Elektronica Artikel

Slimme verlichting: wat kan ik ermee?

Artikel

Steeds meer winkels verkopen slimme lampen. Van Ikea tot Philips en van Action tot Hema. Wat is een slimme lamp en wat kun je ermee?

Niveau:
Gemiddeld
Waardering:
3,9 / 5 (95 stemmen)
Nynke Vermaat
Nynke Vermaat
Gewijzigd op 7 okt 2024

Slimme lampen

In steeds meer woningen zijn slimme lampen te vinden. Die zijn verbonden met internet of bluetooth. De 'lichtknop' is een app of afstandsbediening. Handig, want dan kun je bijvoorbeeld één of meer lampen automatisch aan laten gaan op een bepaalde tijd. Uit de stoel komen is niet nodig. Met slimme lampen zijn leuke en nuttige dingen mogelijk. Laat bijvoorbeeld 's avonds de lampen om de beurt aan gaan als u een paar dagen weggaat. Dat geeft de indruk dat er iemand thuis is en houdt inbrekers weg.

Verschil met gewone lampen

Op het oog is er weinig verschil tussen de traditionele lampen en slimme exemplaren. Beide zijn er in verschillende vormen, kleuren, maten en soorten. Maar in het gebruik zit wél een groot verschil. Een traditionele lamp werkt simpel. Je draait hem in een armatuur en zet de lamp aan met een schakelaar. Soms is de lamp dimbaar of zorgt een aparte tijdschakelaar dat de lamp automatisch aan en uit gaat.

Een slimme lamp gaat ook in een armatuur en gaat aan en uit met een schakelaar. Maar met slimme lampen kun je nog veel meer. Zet ze aan en uit zonder erheen te lopen. Soms kun je de temperatuur (blauwer of geler) kiezen of ze laten flikkeren als een kaars. Of zet een ingestelde scène aan. Dat is een soort programma waarin staat welke lampen aan moeten en hoe fel ze schijnen. Zo wordt tijdens het kijken van een film bijvoorbeeld een scène actief met gedempte lampen. Terwijl bij het lezen de lampen feller kunnen schijnen. En wie ook een smartspeaker in huis heeft, kan die verbinden met slimme lampen. Die zijn dan te bedienen met de stem.

Pratende lampen

Slimme lampen zijn dus met elkaar verbonden, zodat ze kunnen 'praten'. Er zijn verschillende manieren om de lampen met elkaar te laten communiceren. U kent misschien wifi wifi Spreek uit als: wie-fie of waai-faai
Verzamelnaam voor draadloze verbindingen waarbij gegevens worden verzonden door middel van radiogolven. Een draadloze internetverbinding kan via wifi lopen. Dit is vaak beschikbaar bij iemand thuis of in openbare gelegenheden (gratis of tegen betaling). 
en bluetooth . bluetooth Verbindingsmethode om elektronische apparaten draadloos met elkaar te verbinden over een korte afstand (maximaal 10 of maximaal 100 meter, afhankelijk van de klasse). Bluetooth is beschikbaar op veel mobiele telefoons, smartphones, computers, tablets, luidsprekers en ook op digitale camera's Een andere manier is via het zogeheten Zigbee-protocol. Hoe het werkt, is een technisch verhaal. Kort gezegd hebben deze lampen niet alleen contact met de router , router Vaak gecombineerd met een modem. Dat zorgt voor een werkende internetverbinding, terwijl de router het verkeer regelt tussen het internet en uw aangesloten elektronische apparaten. De router maakt het mogelijk dat meerdere apparaten tegelijk op internet actief zijn en dat de verschillende stromen gegevens op de goede plek aankomen. Dat gebeurt steeds vaker draadloos via een wifi-verbinding.
maar ook met elkaar. De lampen geven het signaal door aan andere lampen, als die dicht genoeg bij elkaar zijn. Daardoor is het bereik van het netwerk groter.

Bedienen met een app

Een slimme lamp komt pas echt tot leven als hij is verbonden aan de app die erbij hoort. Daarmee stel je van alles in. Groepeer bijvoorbeeld lampen. Dan bedien je alle lampen in bijvoorbeeld een kamer tegelijk. Of gebruik de app om kleurenlampen zo in te stellen dat ze op de maat van muziek van kleur veranderen. Leuk om een beetje mee te spelen!

Slimme lampen van Ikea en meer

Steeds meer bedrijven bieden slimme lampen aan. De bekendste is Philips Hue (spreek uit: hjoew). Dit is een hele reeks aan slimme lampen van hoogwaardige kwaliteit, maar ook met een stevig prijskaartje. Ze werken met het hierboven beschreven Zigbee. Lampen van andere merken die ook Zigbee gebruiken, gaan samen met die van Philips.

Dat komt goed uit, want er zijn steeds meer bedrijven die goedkope(re) slimme verlichting maken. Ikea heeft bijvoorbeeld slimme lampen. De Ikea-verlichting heeft minder functies, maar het systeem is gebruiksvriendelijk en de lampen zelf zijn een stuk voordeliger.

Een andere tak van het bedrijf Hue is Wiz. Daarmee biedt het bedrijf ook goedkopere lampen aan. Die hebben minder mogelijkheden dan Hue en werken er ook niet mee samen. Ook bij ketens als Action en Hema liggen slimme lampen in de schappen.

Extra apparaten nodig?

Voor veel slimme lampen is een extra apparaat nodig; een zogeheten hub of bridge. Dat is een soort knooppunt voor het hele lampensysteem. Het apparaat wordt vaak met een kabeltje verbonden aan de router. Daarna voegt de gebruiker alle lampen toe aan de app. Wie slimme lampen wil kopen, moet per merk en lamp goed kijken wat er precies voor nodig is.

Combineren met andere systemen

Slimme lampen zijn te verbinden met andere slimme apparaten. Zoals een smartspeaker, slimme deurbel of modern beveiligingssysteem. Laat een bepaalde lamp oplichten als er iemand voor de deur staat. Of maak een soort zwaailichten van de lampen als de brandmelder afgaat. Voor mensen met verminderd gehoor kan dit een uitkomst zijn. 

Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Bent u geholpen met dit artikel?

Laat weten wat u van dit artikel vond, daarmee helpt u de redactie van SeniorWeb én andere gebruikers van de website.

Geef uw waardering:

Bekijk meer artikelen met de categorie:

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven