U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Gearchiveerd op 10 februari 2020.
Samsung Galaxy Tab 2: de eerste stappen
Artikel
Naast de iPad van Apple, zijn ook tablets met het besturingssysteem Android van Google populair. Dit mede door de lagere prijs. Wij hebben de Galaxy Tab 2 10.1 van Samsung. Wij laten het apparaat zien en loodsen u door het installatieproces.

Maak kennis met de Galaxy Tab
De Samsung Galaxy Tab 2 10.1 werkt met Android. Dat is het besturingssysteem besturingssysteem Een systeem dat een apparaat zoals computer, tablet of smartphone bestuurt. Een besturingssysteem is noodzakelijk om met softwareprogramma's te kunnen werken, maar ook met hardware die is aangesloten, zoals een muis. Voorbeelden van besturingssystemen zijn Windows, Linux, Android, MacOS, en iOS. Een besturingssysteem wordt ook wel een 'OS' genoemd, een afkorting van het Engelse 'Operating System'. van Google . Google Van origine een zoekmachine op internet, te vinden op www.google.nl. Google is tegenwoordig niet alleen meer het bedrijf achter de zoekmachine. Het bedrijf produceert vele toepassingen (zoals Google Earth, Google Drive, Gmail en de browser Google Chrome) en zelfs besturingssystemen voor zowel computers als tablets en smartphones.
In onderstaande video halen wij de Galaxy Tab 2 uit de doos en laten wij u zien waar de knoppen en aansluitingen aan de buitenkant van het apparaat voor zijn.
Lees eventueel deze computertip over het afspelen van filmpjes van SeniorWeb: 'Handig YouTube-video's afspelen'.
Wij beschrijven hieronder het installatieproces, maar wilt u vast zien hoe u met het apparaat werkt, scrol scrollen Het bewegen van de schuifbalk onderin en/of rechts van het venster. Hierdoor worden andere delen van het document of de webpagina zichtbaar. U beweegt de schuifbalk met het scrollwiel van de muis, met de pijltjestoetsen op het toetsenbord of door de schuifbalk te verslepen. Scrollen op een tablet of smartphone doet u door uw vinger over het scherm te bewegen. dan naar het eind van dit artikel!
Stap 1: installatie starten
Met een tablet kunt u gratis het internet op via een wifi
wifi
Spreek uit als: wie-fie of waai-faai
Verzamelnaam voor draadloze verbindingen waarbij gegevens worden verzonden door middel van radiogolven. Een draadloze internetverbinding kan via wifi lopen. Dit is vaak beschikbaar bij iemand thuis of in openbare gelegenheden (gratis of tegen betaling).
-verbinding. Hebt u bij uw tablet ook een simkaart
simkaart
Een simkaart is een kaartje met een
chip. Met deze kaart in de mobiele telefoon of tablet is het mogelijk om te bellen en/of
internetten.
Er zijn verschillende formaten sim-kaarten. In de meeste telefoons wordt de nano-sim gebruikt. Dit is het kleinste formaat. Een nieuwe simkaart is te verkrijgen bij uw telefoon-provider.
aangeschaft om betaald het internet op te kunnen, stop deze simkaart dan eerst in uw tablet. Wij maken tijdens dit installatieproces géén gebruik van een simkaart.
Er verschijnt een welkomstscherm wanneer u de Samsung Galaxy Tab voor het eerst aanzet. Het installatieproces gaat nu beginnen.
- De taal staat standaard op Nederlands. Is dit bij u niet het geval, tik dan onder 'Taal selecteren' op het balkje.
- Er verschijnt een uitklapmenu. U scrolt als het ware door dit menu door uw vinger van onder naar boven over het menu te bewegen. Tik op Nederlands (Nederland).
- Staat de taal goed, tik dan op Start.
- Bij ons verschijnt het scherm 'Simkaart niet gevonden', omdat wij hier geen gebruik van maken. Wij slaan deze stap dus over en tikken op Volgende.
Stap 2: verbinden met netwerk
In het volgende scherm wordt gezocht naar een wifi-netwerk. Dit kan bijvoorbeeld uw draadloze verbinding thuis zijn.
- Tik het netwerk aan waar u verbinding mee wilt maken.
- Er verschijnt nu een venster waar u het wachtwoord van het netwerk kunt invullen. Tik in het veld onder 'Wachtwoord'. Er verschijnt automatisch een toetsenbord in beeld.
- Typ uw wachtwoord. Wachtwoorden zijn hoofdlettergevoelig. Een hoofdletter typt u net als op een gewoon toetsenbord door de Shift-toets in te drukken. Dat is de knop met de naar boven wijzende pijl, zowel links als rechts op het toetsenbord.
U ziet dan dat de letters op het toetsenbord ook groter worden. Hebt u een tikfout gemaakt, dan tikt u rechts op de knop met het kruisje erop. U gaat dan een stapje terug. - Tik op Verbinden als u het wachtwoord hebt ingevuld. Als het goed is ziet u uw netwerk nu in blauwe tekst staan met daaronder de tekst 'Verbonden'.
- Tik op Volgende.
Stap 3: datum en tijd
U komt nu op het scherm met de datum en tijd. Achter 'Automatisch datum en tijd' staat een groen vinkje. Dit houdt in dat er automatisch gezocht wordt naar de juiste datum en tijd. Staat de datum en tijd toch niet goed, dan kunt u dit aanpassen.
- Haal het vinkje achter Automatisch datum en tijd weg. Dit doet u door op het vakje achter 'Automatisch datum en tijd' te tikken. Het groene vinkje verdwijnt en u kunt de datum en tijd aanpassen.
- Tik op het pijltje achter 'Datum instellen' om de datum in te voeren. Boven en onder de dag, maand en het jaar staan pijltjes. Tik op de pijltjes om zo de juiste waarden in te voeren. Tik vervolgens op Instellen.
- Tik op het pijltje achter 'Tijd instellen'. Boven en onder het uur en de minuten staan pijltjes. Tik op de pijltjes om zo de juiste waarden in te voeren. Tik vervolgens op Instellen.
- Tik op Tijdzone selecteren als de juiste tijdzone niet staat aangegeven. Tik op de juiste tijdzone. Wij tikken op Midden-Europese standaardtijd (Amsterdam).
- Tik op Volgende.
Stap 4: Samsung-account
Er wordt u nu gevraagd om in te loggen met uw Samsung-account. Wilt u inloggen met uw Samsung-account, tik dan op Inloggen. Hebt u nog geen Samsung-account, dan kunt u een nieuw account aanmaken door te tikken op Nieuw account. Hebt u nog geen account, maar wilt u dat ook nog niet aanmaken? Tik dan op Overslaan. Wij slaan deze stap over.
Stap 5: Google-account koppelen
Als u een Google-account gebruikt, is het handig om deze nu te koppelen aan uw tablet. Zo hebt u met uw account toegang tot de Google Play Store. Hiervandaan kunt u apps downloaden.
Hebt u een Google-account volg dan de volgende stappen:
- Tik op Ja.
- Bij E-mail typt u uw e-mailadres. Op het toetsenbord vindt u het apenstaartje (@) door te tikken op ?123 (linksonder). U gaat dan weer terug naar de letters door linksonder te tikken op ABC. Deze knop staat op de plek waar eerst '?123' stond.
- Tik op het toetsenbord op Volg. en vul uw wachtwoord in bij 'Wachtwoord'. Tik op Ger.
- Er verschijnt een scherm met de vraag of u akkoord gaat met de Servicevoorwaarden en het Privacybeleid van Google en Google Play. Wilt u niet op de hoogte gehouden worden van nieuws en aanbiedingen, haal dan het vinkje voor Houd mij op de hoogte van nieuws en aanbiedingen van Google Play weg. Tik op OK.
Hebt u geen Google-account en wilt u deze niet aanmaken, volg dan de volgende stappen:
- Tik op Nee.
- Tik op Niet nu. Wij tikken op Niet nu.
- U kunt nu naar 'Stap 8: locatiegegevens' van dit artikel.
Hebt u geen Google-account en wilt u deze aanmaken, volg dan de volgende stappen:
- Tik op Nee.
- Tik op Een account maken.
- U moet vervolgens uw naam opgeven. Tik in het veld met de tekst 'Voornaam' uw naam. Een hoofdletter typt u normaal gesproken net als op een gewoon toetsenbord door de Shift-toets in te drukken. Dat is de knop met de naar boven wijzende pijl. Zo herkent u deze knop ook op de tablet. En hebt u een tikfout gemaakt, dan tikt u rechts op de knop met het kruisje erop. U gaat dan een stapje terug.
- Tik op Volg.
- Tik in het veld met de tekst 'Achternaam' uw achternaam.
- Tik op Ger.
- Vul een e-mailadres in.
- Tik op Ger.
- Typ in het veld met de tekst 'Wachtwoord' een wachtwoord.
- Tik op Volg.
- Typ vervolgens opnieuw het wachtwoord.
- Tik op Ger.
- Tik op 'Selecteer een beveiligingsvraag' en tik op de beveiligingsvraag waarmee u uw account wilt beschermen.
- Typ in het veld met 'Antwoord' het antwoord van de beveiligingsvraag. Tik op het toetsenbord op Volg.
- Vul eventueel een herstel e-mailadres in en tik op de grijze pijl naar rechts.
- Er verschijnt een scherm met de vraag of u akkoord gaat met de Servicevoorwaarden en het Privacybeleid van Google en Google Play. Wilt u niet op de hoogte gehouden worden van nieuws en aanbiedingen, haal dan het vinkje voor Houd mij op de hoogte van nieuws en aanbiedingen van Google Play weg. Wilt u ook niet dat de webgeschiedenis ingeschakeld wordt, haal dan het vinkje voor Webgeschiedenis inschakelen weg door erop te tikken.
- Druk op de grijze pijl naar rechts.
- Nu moet u uw account verifiëren. Typ de tekens die u ziet.
- Tik vervolgens op Ger.
Stap 6: eventueel creditcard koppelen
Bent u ingelogd met uw Google-account, dan komt u op het scherm 'Entertainment'. Apps waar u voor moet betalen, rekent u af met uw creditcard. Weet u nu al dat u aankopen wilt gaan doen, tik dan op Creditcard instellen en vul hier uw creditcardgegevens in. U kunt uw creditcardgegevens ook altijd in een later stadium opgeven.
Omdat er ook veel gratis apps beschikbaar zijn, koppelen wij op dit moment geen creditcard aan de tablet en tikken op Niet nu.
Stap 7: eventueel back-up maken en terugzetten
Als u uw Google-account hebt gekoppeld aan de tablet, ziet u het scherm 'Back-up maken en terugzetten'. Hierin staan eventueel twee dingen aangegeven:
- Terugzetten vanuit mijn Google-account naar deze tablet. Dit betekent dat eventuele apps en instellingen die al bij uw Google-account bekend zijn, op de tablet worden gezet. Vink dit uit als u dit niet wilt (tik op het vinkje).
- Een back-up van deze tablet blijven maken in mijn Google-account. Deze optie houdt in dat u altijd een back-up hebt van uw apps en instellingen. Handig wanneer uw tablet onverhoopt kapot gaat en zaken opnieuw geïnstalleerd moeten worden. Of als u een andere tablet met Android koopt en daar ook uw eerder gedownloade apps op wilt installeren. Erg handig, maar wilt u dit toch niet, haal dan het vinkje weg door op het vinkje te tikken.
- Tik rechtsonder op een grote grijze pijl.
Stap 8: locatiegegevens
Voor sommige apps zijn locatiegegevens nodig. Deze gegevens komen beschikbaar voor de app via het netwerk waarmee u verbonden bent.
Er staan twee dingen aangegeven:
- haal het vinkje weg voor Apps toestaan uw locatie te schatten met de locatieservice van Google als u niet wilt dat anonieme gegevens worden verzameld en verstuurd naar Google.
- Haal het vinkje weg voor Ontvang meer relevantie informatie wanneer u Google-apps gebruikt als u niet wilt dat Google-apps toegang hebben tot uw locatie.
- U kunt deze gegevens later nog wijzigen bij 'Instellen'. Klik rechtsonder op de grijze pijl.
Stap 9: naam toevoegen
In het volgende scherm kunt u uw naam opgeven, hiermee krijgen apps een persoonlijk tintje. Hebt u uw Google-account gekoppeld aan de tablet, dan ziet u dit scherm niet. Ziet u dit scherm wel, dan kunt u zelf uw naam typen.
- Tik in de balk onder 'Deze tablet is van' en typ uw voornaam. Handig is nu dat de eerste letter automatisch een hoofdletter is. Maar weet u het nog: een hoofdletter typt u normaal gesproken net als op een gewoon toetsenbord door de Shift-toets in te drukken. Dat is de knop met de naar boven wijzende pijl. Zo herkent u deze knop ook op de tablet. En hebt u een tikfout gemaakt, dan tikt u rechts op de knop met het kruisje erop. U gaat dan een stapje terug.
- Tik op Volg.
- Typ vervolgens in het veld 'Achternaam' uw achternaam.
- Tik op Ger. op het toetsenbord als u uw naam getypt hebt.
Stap 10: Dropbox-account
Hebt u een Dropbox-account, dan kunt u deze koppelen aan uw tablet door te tikken op Inloggen. Wilt u een account aanmaken? Tik dan op Account maken. Hebt u een account, maar wilt u deze niet koppelen of hebt u nog geen account en wilt u deze niet maken? Tik dan op Overslaan.
Het apparaat is nu ingesteld en klaar voor gebruik. Tik op Voltooien.
Stap 11: back-up
Als u uw Google-account hebt gekoppeld aan de tablet, ziet u het scherm 'Back-up maken en terugzetten'. Hierin staan twee dingen aangegeven:
- Terugzetten vanuit mijn Google-account naar deze tablet. Dit betekent dat eventuele apps en instellingen die al bij uw Google-account bekend zijn, op de tablet worden gezet. Vink dit uit als u dit niet wilt (tik op het vinkje).
- Een back-up van deze tablet blijven maken in mijn Google-account. Deze optie houdt in dat u altijd een back-up hebt van uw apps en instellingen. Handig wanneer uw tablet onverhoopt kapot gaat en zaken opnieuw geïnstalleerd moeten worden. Of als u een andere tablet met Android koopt en daar ook uw eerder gedownloade apps op wilt installeren. Erg handig, maar wilt u dit toch niet, haal dan het vinkje weg door op het vinkje te tikken.
- Tik rechtsonder op een grote grijze pijl.
Stap 12: de tablet bedienen
Voordat u alle ins en outs van de tablet kent, moet u er even mee gespeeld hebben. Wij laten u hier vast de basisbediening zien zodat u met een gerust gevoel zelf van start kunt.
Apps en widgets
Waar de iPad van Apple alleen gebruikmaakt van de term apps, komt u bij een tablet met het Android-besturingssysteem ook widgets tegen.
Apps moet u zien als programmaatjes op de tablet en widgets als kleine hulpmiddeltjes om bijvoorbeeld een deel van de informatie in een programma al zichtbaar te maken op uw Startscherm. Zo is er een widget die de eerstvolgende afspraken in uw agenda op het Startscherm toont.
Belangrijk om te onthouden is dat u op een Android-tablet snelkoppelingen maakt op uw Startscherm. Wanneer u daar een snelkoppeling verwijdert, is het programma zelf niet weg. Het overzicht van alle apps en widgets vindt u altijd terug door rechtsonder te tikken op Apps.
Het Startscherm aanpassen
De snelkoppelingen op uw Startscherm kunt u aanpassen. Verwijder een snelkoppeling als volgt:
- Houd u vinger langere tijd op de snelkoppeling die u van uw Startscherm weg wilt halen, op een gegeven moment kunt u het icoon of het blok verplaatsen.
- Houd uw vinger op het scherm en verplaats deze nu naar het prullenbakje boven in het scherm.
U voegt een nieuwe snelkoppeling op de volgende manier toe:
- Tik rechtsonder op Apps. U gaat hiermee naar het overzicht van de apps en widgets. Kies er eentje uit die u op uw Startscherm wilt zetten.
- Houd de app of widget langer ingedrukt, het Startscherm verschijnt.
- Houd uw vinger nog steeds op het scherm en sleep de snelkoppeling nu naar de plek waar u deze hebben wilt.
- Zet op deze manier de programma's die u het liefst gebruikt op uw Startscherm en u opent ze voortaan lekker snel.
Bent u geholpen met dit artikel?
Laat weten wat u van dit artikel vond, daarmee helpt u de redactie van SeniorWeb én andere gebruikers van de website.
Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb
Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.