U bent hier: Home Tips & Uitleg Apparaat Artikel
Dit artikel is gearchiveerd

U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Gearchiveerd op 11 oktober 2021.

Nepmails ofwel hoax

Artikel

Het kan gebeuren dat een nepmail of hoax in uw mailbox terecht komt. Deze mails wijzen vaak op een ernstig gevaar die direct aandacht nodig hebben. Ze geven advies en verzoeken de e-mail naar iedereen in uw adressenboek door te sturen. Ga hier nooit op in! Deze digitale kettingbrieven kunnen schade berokkenen als u ze doorstuurt.

Niveau:
Eenvoudig
Waardering:
4,7 / 5 (18 stemmen)
Edwin van Amstel
Edwin van Amstel
Gewijzigd op 17 jun 2024

Hoax

Een nepbericht wordt ook aangeduid met de Engelse term hoax . hoax Engelse term voor 'nep' of 'oplichterij'. Het is een bericht waarmee een (vervelende) grap wordt uitgehaald met een grote groep ontvangers. Het kan bijvoorbeeld gaan om nepnieuws of een broodjeaapverhaal. Verzenders van hoax-berichten willen verwarring zaaien en publiciteit. 
In principe gebruikt men die term voor allerlei nepperij. In de computerwereld gebruikt men het woord hoax voor een nepmail. Vaak gaat het om onwaarschijnlijke (financiële) aanbiedingen, reddingsacties voor zielige kindertjes of waarschuwingen voor bijzonder gevaarlijke computervirussen. Kenmerkend voor de nepmail is de oproep het bericht naar anderen door te sturen.

Soms sporen de nepmails u zelfs aan tot andere actie: Ze beweren dan dat er een gevaarlijk virus is gevonden, noemen de naam, leggen u uit hoe u kunt controleren of het op uw pc aanwezig is en leggen u uit hoe u het verwijdert. Een voorbeeld hiervan is de 'Jdbgmgr.exe' hoax. Het bestand 'Jdbgmgr.exe'  is echter in de verste verte geen virus. Het hoort gewoon thuis op uw computer en u kunt het beter met rust laten…

In de afbeelding hieronder kunt u een passage uit de 'Jdbgmgr.exe' hoax lezen.

Voorbeeld Hoax 2019

Angst

Deze categorie nepmails speelt altijd in op angstgevoelens. Het virus is ernstig, het zal uw pc onherstelbaar beschadigen, er is nog geen virusscanner die het detecteert, enzovoorts. Daarnaast wordt vaak gesuggereerd dat betrouwbare partijen het virus al hebben opgemerkt en ervoor hebben gewaarschuwd. Leest u in de afbeelding bijvoorbeeld enkele passages uit een ander nepmailtje.

angst

Gevaren

Nepmails herbergen twee gevaren: u wordt verleid een handeling uit te voeren die u beter kunt laten, en u wordt aangespoord de nepmail door te sturen naar al uw bekenden. Dat laatste is waar vooral spammers heel gelukkig van worden. Als u, en velen met u, de mail doorsturen naar alle bekenden, wordt de e-mail een bonte vergaarbak van e-mailadressen. Een vergaarbak die spammers binnen kunnen halen waarna u belandt in een spambestand en de klos bent. Stuur e-mails waarin expliciet gevraagd de mail door te sturen dus juist nooit en te nimmer door.

Bescherming

Wat kunt u doen tegen nepmails? Dat is erg eenvoudig: leer ze herkennen en gooi ze meteen weg! Nepmails zijn eenvoudig te herkennen:

  • Er wordt vaak (maar niet altijd) in geschreeuwd
    "STUUR DIT DOOR NAAR AL JE ADRESSEN!!!!!"
  • Altijd is er het verzoek de e-mail door te sturen
    "Verstuurt dit emailtje naar iedereen waarvan je zen email adres hebt,ofdat je hem/haar nu afkan of ni.Zelfs naar degene die het mailtje naar jou heeft gestuurt,Beter 10 keer de email krijge,dan niet."
  • Het taalgebruik is niet altijd even correct, zoals uit bovenstaand voorbeeld blijkt.  

 

Opgelicht?!

Krijgt u een verdachte e-mail binnen maar twijfelt u of deze nep of echt is, zelfs na lezing van het bovenstaande? Surf dan naar Opgelicht.nl en klik boven in het menu op Alerts. U ziet een overzicht van alle bekende nepmails en andere waarschuwingen, geordend naar datum. U kunt een waarschuwingen in het geheel lezen door te klikken op Lees meer.

Links in beeld ziet u ook een zoekveld. Typ onder 'Zoek in alerts' bijvoorbeeld de afzender van de mail die u hebt ontvangen. Dan kunt u kijken of daar eerdere meldingen over zijn binnengekomen.

Let op: staat het type mail dat u hebt ontvangen er niet tussen, dan houdt dit niet meteen in dat uw mail echt is. Blijf alert.

Inhoudsopgave
Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Bent u geholpen met dit artikel?

Laat weten wat u van dit artikel vond, daarmee helpt u de redactie van SeniorWeb én andere gebruikers van de website.

Geef uw waardering:

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven