U bent hier: Home Tips & Uitleg Apparaat Artikel
Dit artikel is gearchiveerd

U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Gearchiveerd op 14 oktober 2021.

Laat online daten geen drama worden

Artikel

De Fraudehelpdesk krijgt jaarlijks honderden meldingen van datingfraude. De totale schade loopt in de miljoenen euro's. De slachtoffers zijn vooral alleenstaanden. Herkent u datingfraude?

Niveau:
Eenvoudig
Waardering:
4,9 / 5 (14 stemmen)
SeniorWeb
SeniorWeb
Gewijzigd op 15 okt 2021

Praktijkverhaal

Anneke (58) werd slachtoffer van de 'klassieke' datingfraude; de man die ze leerde kennen via internet bleek een oplichter en Anneke raakte een vermogen kwijt. 'Mijn man en ik hadden het heel goed samen', vertelt Anneke. 'Ik denk dat ik me juist daarom zo eenzaam voelde toen hij overleed. De eerste weken belden kennissen nog op, maar daarna bleef het stil. En daar zat ik dan. Onze dochter woont in Australië, dus ik zag haar en de kleinkinderen nauwelijks. Toen zei ze: 'Mam, maak een Facebookaccount aan. Dan kun je zien hoe het met ons gaat.' Dat heb ik gedaan. En het was inderdaad best leuk. Ik zag foto's van mijn kleinkinderen, kon online spelletjes spelen en chatten met kennissen. Het gaf een beetje afleiding.'

'Op een avond zou ik juist de computer uitzetten toen ik een berichtje kreeg. Ik dacht dat het mijn dochter was, maar het was iemand die ik niet kende. Richard heette hij. Een leuke man om te zien. Een Amerikaan, hij schreef Engels. Hij zei dat hij me zo lief vond lachen op de foto en dat hij zich erg alleen voelde, of hij even met me mocht praten. Dan kan je toch geen 'nee' zeggen? We babbelden even, het ging over niets bijzonders. Daarna bedankte hij me en zei dat hij zich een stuk beter voelde. Ik ging televisie kijken, maar het liet me niet los.' 

In de dagen die volgen hebben Anneke en Richard vaker contact. Ook Richard blijkt pas weduwnaar. En ook hij heeft een dochter die aan de andere kant van de wereld woont. Ze wisselen foto's uit en delen steeds meer persoonlijke zaken. 'Hij deed altijd zo lief. Soms vond ik 's morgens: "good morning my Angel, hope you have a nice day. Love, Richard". Nou, daar kon ik een hele dag op teren.' Na enkele maanden merkt Anneke dat ze een beetje verliefd is geworden op de man die ze nog nooit in levenden lijve heeft ontmoet. 

Noodlot
Maar dan slaat het noodlot toe. Richard, die voor zijn werk is uitgezonden naar Indonesië, wordt verantwoordelijk gehouden voor een ongeval op de werkvloer. Een medewerker valt van een steiger en overlijdt. Richards salaris wordt tijdens het onderzoek ingehouden en hij moet in het land blijven. Alsof de duvel ermee speelt, treft een orkaan het Caribische eiland waar Richards dochter werkt. De dochter heeft dringend medische hulp en onderdak nodig, maar Richard mag het land niet uit en kan niet aan zijn geld komen. Hij is in tranen. Hij smeekt Anneke om hem te helpen. Tijdelijk, want als hij eenmaal weer in Amerika is, kan hij bij zijn spaargeld en krijgt Anneke het geld met rente terug. En dan kunnen ze elkaar eindelijk ontmoeten. 

Anneke twijfelt niet lang. Ze heeft de foto's van Richards grote huis in Amerika gezien, en van zijn lieve dochter. Dat ze hulp nodig hebben is duidelijk. Eerst voor het ziekenhuis, de operaties van Richards dochter, dan leefgeld voor Richard en uiteindelijk voor een ticket en een soort borg zodat Richard toch zijn gewonde dochter kan bezoeken. In totaal betaalt Anneke zo'n 95.000 euro. Dan is haar spaargeld op. Pas als ze opeens geen contact meer krijgt met Richard en zijn Facebookaccount is verdwenen, dringt het tot Anneke door dat er iets niet klopt. Ze realiseert zich dat het geld waar zij en haar overleden man hun hele leven voor hadden gespaard, misschien definitief is verdwenen. 

Annekes dochter belt met de Fraudehelpdesk en stuurt alle informatie door. 'Richard' blijkt geen Amerikaan, maar een bende handige Nigeriaanse criminelen. En Anneke is geruïneerd. Ze loopt inmiddels bij een psycholoog. Want het geld is een belangrijke schadepost, maar de emotionele schade is zo mogelijk nog groter. Ze is het vertrouwen in zichzelf en in haar medemens helemaal kwijt. 

Houd uw hoofd koel

Hebt u iemand leren kennen via internet? Houd dan altijd de mogelijkheid open dat u te maken hebt met een fraudeur. Oplichters speuren datingsites en sociale media af op zoek naar potentiële slachtoffers. Vooral weduwnaars, weduwen en gescheiden personen zijn een gewild doelwit. Geef op internet niet te veel informatie over uzelf!

Datingfraude verloopt vaak volgens hetzelfde patroon: een Amerikaan (vaak een militair of chirurg) is uitgezonden naar het buitenland en komt daar in de problemen. Als u met een oplichter te maken hebt, vraagt deze vroeg of laat om geld. Ga hier nooit in mee. Dit geld moet u namelijk als verloren beschouwen. Bovendien zal er steeds om nieuwe bedragen worden gevraagd.

De Fraudehelpdesk heeft tips voor u zodat u uzelf beter kunt wapenen tegen fraude:

  • Betaal nooit geld aan mensen die u via internet kent.
  • Wees voorzichtig met buitenlandse dates. Als er Engels gesproken of geschreven wordt, is er vrijwel altijd sprake van fraude.
  • Vraag om actuele foto met bijvoorbeeld een krant van die dag.
Inhoudsopgave
Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Bent u geholpen met dit artikel?

Laat weten wat u van dit artikel vond, daarmee helpt u de redactie van SeniorWeb én andere gebruikers van de website.

Geef uw waardering:

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven