E-mailadres staat los van e-mailprogramma
Artikel
Mailen doe je met een mailadres en een mailprogramma. Het een kan niet zonder het ander. Maar het zijn wel verschillende dingen.


Wat is een e-mailadres?
Een e-mailadres is een soort adres op internet. Het lijkt een beetje op een huisadres, maar dan voor digitale post. Mensen sturen en ontvangen er berichten mee. Een e-mailadres ziet er meestal zo uit: naam@website/provider.
- Naam
Dit is een persoonlijke naam of een gebruikersnaam. Die bedenk je meestal zelf. Zoals ‘jan.jansen’, ‘frietjemayo’ of ‘Johan145’. Alles kan, zo lang het maar een unieke naam is binnen de maildienst. - @
Het apenstaartje apenstaartje Het @-teken, te vinden bij het cijfer 2 op het toetsenbord. Het apenstaartje wordt gebruikt in e-mailadressen. Voor het apenstaartje staat de naam van de geadresseerde. Achter het apenstaartje staat de naam van de aanbieder van de e-mailservice, bijvoorbeeld de internetprovider, de webmailaanbieder of de instantie waarbij de geadresseerde werkt. Bijvoorbeeld: jandevries@kpn.nl of idajansen@gmail.com. Het @-teken wordt uitgesproken als het Engelse at (spreek uit: et), dat (aangesloten) 'bij' betekent. (at in het Engels) verbindt de naam met de website. - Website/provider
De dienst die zorgt dat het versturen/ontvangen van e-mails kan. Bijvoorbeeld een internetprovider zoals KPN of Ziggo. Of een dienst van een bedrijf als Google, Microsoft en Apple.
Wat is een e-mailprogramma?
Met een mailprogramma kan je mails sturen, ontvangen, lezen, ordenen en bewaren. Dat kan op de computer, telefoon of tablet. Maar het werkt alleen als er minstens één mailadres is toegevoegd aan het programma. Meer adressen erin zetten kan meestal ook. Voorbeelden van mailprogramma's zijn Outlook, eM Client en Gmail.
Nieuw programma, met bestaand adres
Als je een ander mailprogramma wilt gebruiken, hoef je geen nieuw mailadres te maken. Zet gewoon het bestaande mailadres in het nieuwe programma. Een mailadres blijft trouwens bijna altijd bestaan (als je niet zelf opzegt). Alleen als ze horen bij een provider, zoals Ziggo of KPN, kunnen ze vervallen. Als je van provider wisselt, stopt namelijk ook het bijbehorende mailadres.
Bent u geholpen met dit artikel?
Laat weten wat u van dit artikel vond, daarmee helpt u de redactie van SeniorWeb én andere gebruikers van de website.
Meer over dit onderwerp
Wat gebeurt er met je mailadres bij overstap provider?
Wisselen van telefoonabonnement met behoud van je nummer is geen enkel probleem. Helaas geldt dat niet voor providerabonnementen en je e-mailadres.
Wel of geen mailadres van de provider?
Met een internetabonnement van een provider als Ziggo, T-Mobile of KPN kunnen gebruikers eigen e-mailadressen aanmaken. Is dat handig of niet?
Bekijk meer artikelen met de categorie:
Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb
Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.