U bent hier: Home Tips & Uitleg Apparaat Artikel
Dit artikel is gearchiveerd

U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Gearchiveerd op 26 december 2021.

Alternatieven voor Picasa

Artikel

Sinds Google in 2016 is gestopt met Picasa, is het programma niet meer te downloaden. Gebruikt u het nog? Overstappen is verstandig.

Niveau:
Eenvoudig
Waardering:
4,6 / 5 (147 stemmen)
Edwin van Amstel
Edwin van Amstel
Gewijzigd op 27 dec 2021

Inleiding

Wie Picasa al op de computer had staan kan het gewoon blijven gebruiken. Maar er verschijnen geen updates meer voor Picasa. Dus komt er een tijd, ook al kan het nog even duren, dat u moet overstappen op een nieuw programma. Een programma waarmee u uw fotoverzameling beheert en dat in staat is om gangbare bewerkingen uit te voeren. Liefst ook Nederlandstalig natuurlijk. En gratis. We zetten de verschillende opties voor u op een rij.

Google Foto’s

Het is eigenlijk een voor de hand liggende kandidaat. Google ziet het zelf als de opvolger van Picasa: Google Foto's. Het grote voordeel van Google Foto's is dat u tegelijk een back-up hebt van al uw dierbare beelden. Daar staat dan wel tegenover dat u bereid moet zijn uw foto's toe te vertrouwen aan de cloud (internet). 

Wie een Google-account heeft, activeert Google Foto's in een handomdraai. De dienst werkt op alle Android-apparaten, op de iPad/iPhone en op computers. Daartoe dient een zogeheten Desktop-uploader gebruikt te worden. Die wordt op de pc geïnstalleerd en uploadt automatisch alle foto's uit mappen die u zelf aangeeft. Op die manier hebt u altijd al uw foto's in Google Foto's. 

Google Foto's gebruikt u verder online, dus in de browser. Daar ordent u foto's in albums. En soms doet Google Foto's voorstellen voor een album. Standaard zijn alle foto's en albums alleen voor u zichtbaar maar het is heel eenvoudig ze met anderen te delen. 

Google Foto's kent een aantal basisbewerkingen: het aanpassen van helderheid, kleur, contrast en vignet. Verder zijn er dertien aanpasbare filters. En u kunt een foto bijsnijden en recht zetten. Is dat te beperkt voor u dan moet u uitkijken naar een echt fotobewerkingsprogramma.

Irfanview

Geen fotobeheer maar wel boordevol bewerkingsopties: Irfanview is al jarenlang één van de beste gratis programma's. Lees er meer over in de artikelen op onze website: Irfanview.

XnView MP

Dit progamma heeft wel wat weg van Irfanview. Dat vindt ook de bedenker van Irfanview, die beweert dat XnView tal van zaken heeft 'geleend' van Irfanview. Hoe het ook zij:  XnView combineert de mogelijkheden van Irfanview met een degelijk fotobeheerdeel. Net zoals bij Picasa ziet u al uw foto's bijeen en kunt u ze van daaruit bewerken. Het verschil met Picasa is echter dat de foto's niet in het programma worden beheerd: u klikt op een map die foto's bevat en XnView MP toont daarop kleine voorbeelden van alle aanwezige foto's. Dat betekent dat u zelf moet onthouden in welke mappen u de foto's plaatst.

SeniorWeb heeft geen artikel over dit programma. Download het vanaf deze plek.

FastStone Image Viewer

Een ander programma om foto's te beheren en bewerken is FastStone Image Viewer. XnView MP en FastStone Image Viewer lijken in opzet wel wat op elkaar. Naar onze mening is XnView MP gemakkelijker in het gebruik. Daar staat tegenover dat het beginscherm van XnView MP veel drukker oogt omdat er meer beheermogelijkheden in beeld zijn. Dus het is maar net wat u belangrijk vindt. 

SeniorWeb heeft geen artikel over FastStone Image Viewer. Download het vanaf deze plek.

Picasa blijven gebruiken

Wie Picasa op de computer heeft staan kan het voorlopig gewoon blijven gebruiken. Maar schaft u een nieuwe pc aan dan zult u over moeten stappen want Picasa is niet meer te downloaden. Bestaande gebruikers lopen in de toekomst wellicht veiligheidsrisico's. Maar zover is het nog niet. En wanneer Picasa onveilig wordt, melden we dit direct.

Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Bent u geholpen met dit artikel?

Laat weten wat u van dit artikel vond, daarmee helpt u de redactie van SeniorWeb én andere gebruikers van de website.

Geef uw waardering:

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven