Adresbalk en zoekbalk: wat is het verschil?

Artikel

Typ webadressen in de adresbalk van de browser. Niet in de zoekbalk van een zoekmachine. Anders opent u misschien de verkeerde website.

Niveau:
Eenvoudig
Waardering:
4,3 / 5 (273 stemmen)
Nynke Vermaat
Nynke Vermaat
Gewijzigd op 24 feb 2025

Wat is de adresbalk?

De adresbalk staat boven in de browser . browser Het programma om websites mee te bekijken. U hebt een browser nodig om te kunnen internetten. De meestgebruikte browser is Chrome. Andere bekende browserprogramma's zijn Edge, Mozilla Firefox en Safari. De adresbalk heeft twee belangrijke functies. Op deze plek typen gebruikers het webadres (URL URL Afkorting van 'uniform resource locator'. Andere benaming voor een webadres. Een URL is een uniek internetadres voor een website, een specifieke webpagina of een bestand dat op internet staat. Een voorbeeld van een URL is www.seniorweb.nl/tips-en-uitleg.
) van de site die ze willen openen. Én het is ook een zoekbalk. Typ een woord, druk op de Enter-toets en de zoekmachine laat de zoekresultaten zien. Welke zoekmachine de browser gebruikt, hangt af van het programma. Chrome zoekt bijvoorbeeld standaard met Google en Edge met Bing.

Zoekbalk van de zoekmachine

Ook zoekmachines, zoals Google, hebben een balk om in te typen. Dit is de zoekbalk. De internetter typt hierin een woord, drukt op de Enter-toets en de zoekmachine vindt sites die bij het zoekwoord passen.

Typ geen webadressen (URL's) in de zoekbalk van de zoekmachine. Als u dit wel doet, opent de lijst met zoekresultaten en niet de site die bij het webadres hoort. Ook staan er vaak advertenties bovenaan. En niet de website waar u naar op zoek bent. Hierdoor klikt u snel op een verkeerd resultaat. 

Wat hoort in welke balk?

Onthoud de volgende regels als het gaat om de adresbalk en zoekbalk:

  1. Typ een webadres zoals 'www.seniorweb.nl' alleen in de adresbalk van het internetprogramma.
  2. Typ zoekwoorden in de zoekbalk van de zoekmachine of in de adresbalk van het internetprogramma.

Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Bent u geholpen met dit artikel?

Laat weten wat u van dit artikel vond, daarmee helpt u de redactie van SeniorWeb én andere gebruikers van de website.

Geef uw waardering:

Meer over dit onderwerp

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven