Menu Zoek

Wat is een challenge op internet?

080120_foto

Het internet staat vol met video's waarin mensen gekke opdrachten uitvoeren. Deze worden 'challenges' genoemd. Wat houdt het in?

Een challenge is de Engelse vertaling voor 'uitdaging' en is een veelvoorkomend begrip op internet. Zo'n challenge houdt in dat mensen, vooral jongeren, een grappige, gekke of (extreem) gevaarlijke opdracht doen en anderen uitdagen deze na te doen. Dit kan van alles zijn, zoals het eten van hete pepers (Hot Pepper Challenge). Hiervan maken ze een foto of video en delen deze vervolgens op YouTube, Instagram en andere sociale media.

Zo nu en dan pikken anderen de uitdaging op, gaan deze aan, maken hiervan een video en plaatsen deze ook op hun sociale media. De challenge verspreidt zich dan binnen één ogenblik en gaat soms zelfs viraal. Vaak zijn deze voor een korte tijd populair tot weer een andere uitdaging op het internet circuleert.

Er zijn ontelbare online uitdagingen die de afgelopen jaren de wereld overgegaan zijn. Hieronder staan een paar bekende challenges.

Tetris Challenge

Bekend met het spelletje Tetris? Hier probeert u blokjes van verschillende formaten in elkaar te zetten. Dit spel werd onder werknemers, zoals de marechaussee en Korps Mariniers, tot leven gebracht. Zo werd al hun gereedschap, bijvoorbeeld de spullen in een dienstwagen, op de grond gelegd en gingen ze er zelf bij liggen alsof ze Tetris-blokjes zijn. Hier werd een foto van gemaakt, en uiteraard gedeeld op sociale media.

Mannequin Challenge

In deze challenge zijn mensen bijvoorbeeld aan het dansen of doen een andere activiteit. Wanneer de camera begint te draaien, 'bevriest' iedereen. De mensen staan stil, zonder te bewegen.

Ice Bucket Challenge

Deze challenge werd in 2014 in het leven geroepen om aandacht te vragen voor de ziekte ALS en geld in te zamelen. Mensen daagden hiervoor elkaar uit om een emmer of bak met ijskoud water over zichzelf heen te gooien en dit te filmen om te delen op sociale media.

Kiki Challenge

In 2018 was de Kiki Challenge razend populair. In deze rage doen mensen een dansje naast hun rijdende auto, terwijl niemand achter het stuur zit, op het nummer 'In My Feelings' van rapper Drake. Politie in Nederland deed een oproep om niet aan deze uitdaging mee te doen. Het ging namelijk ontzettend vaak fout: mensen reden bijvoorbeeld tegen bomen aan of liepen tegen paaltjes.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.