Menu Zoek

Hoe kom ik aan luisterboeken?

audioboek luisteren
Beleef boeken met uw oren. Luisterboeken zijn handig voor wie lezen lastig vindt of wie graag twee dingen tegelijk doet.

Een luisterboek of audioboek is een ingesproken boek. Iemand leest het boek voor. Dat wordt opgenomen en luisteraars spelen die opname af. In de boekhandel worden luisterboeken soms nog op cd verkocht. Maar vaker zijn ze als audiobestand te koop of te huur. Beluister de luisterboeken op een smartphone, tablet of computer. Er zijn verschillende manieren om aan luisterboeken te komen. We bespreken een aantal.

Hier en daar zijn er gratis audioboeken te vinden. Dit zijn vaak oude boeken waarvan het auteursrecht is verlopen.

Boeken luisteren op YouTube

Op YouTube staan wat gratis audioboeken. Gebruik de zoekfunctie en typ ‘luisterboek’, ‘audioboek’, ‘gratis luisterboek’ of ‘luisterboek Nederlands’ om gratis boeken te vinden. U kunt de audiobestanden van YouTube niet downloaden, dus ze zijn alleen via de website of app van YouTube te beluisteren.

Luisterboeken Spotify

Voor wie goed zoekt zijn er op Spotify ook gratis luisterboeken te vinden. Neem bijvoorbeeld de afspeellijst ‘Annie M.G. Schmidt’, met een aantal kinderverhalen. Of typ gewoon ‘luisterboek’ in de zoekbalk en kijk wat u vindt.

LibriVox

LibriVox heeft audioboeken in heel veel talen, ingesproken door vrijwilligers. Dit zijn oude boeken zoals van Charles Dickens en Jules Verne. Gebruikt zo de site:

  • Open de website LibriVox.
  • Klik op een titel die u wilt beluisteren.
  • Er opent een overzicht met alle hoofdstukken/onderdelen van het boek. Meteen beluisteren? Klik op de afspeelknop bij het deel dat u wilt beluisteren.
  • Downloaden? Klik links achter 'Whole book (zip file)' op Download. Het boek komt als zip-bestand in de map 'Downloads'.

    Bij de bibliotheek leent u audioboeken via de app 'Online Bibliotheek'. Wie lid is van de bieb kan tien luisterboeken tegelijk lenen. Een klein deel van de audioboeken is gratis. Hiervoor moet u wel eerst de app downloaden en een account aanmaken.

    Net als papieren boeken, zijn ook luisterboeken bij de boekhandel te koop. Bijvoorbeeld bij Libris of De Slegte. Let daarbij op of u een luisterboek op cd of als geluidsbestand koopt.

    Luisterrijk

    De online luisterboekenwinkel Luisterrijk.nl heeft meer dan zesduizend Nederlandstalige audioboeken. Denk aan klassiekers van Roald Dahl en Tolkien, maar ook nieuwe boeken en complete cursussen. U koopt een boek als audiobestand dat elke mediaspeler kan afspelen. Of koop en luister via de Luisterrijk-app.

    Er zijn meerdere diensten waarbij gebruikers een (maand)abonnement kunnen nemen om luisterboeken te krijgen. Zo is er bijvoorbeeld Storytel. Dat is een app voor Nederlandse audioboeken én e-boeken. Een soortgelijke dienst is Bookchoice. Die heeft ook luisterboeken en e-boeken voor een vast bedrag per maand. Maar luisteren kan niet onbeperkt. De dienst kiest elke maand acht boeken die gebruikers kunnen lezen of luisteren. Een andere dienst is Podimo met Nederlandse luisterboeken en heel veel podcasts.

    Speciaal voor mensen met een leesbeperking (zoals blindheid, dyslexie) is er Passend Lezen. Deze bibliotheek heeft een enorme collectie met ook hoorspelen, hoorcolleges en ingesproken dagbladen en tijdschriften. Wie een abonnement neemt, kan luisteren via de website en de app 'Passend Lezen'.

    Delen via:
    Wat betekenen deze knoppen?
    Wat betekenen deze knoppen?
    Sluiten

    U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

    Hoe werkt het?
    Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

    • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
    • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
    • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
    • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

    De koppeling verbreken
    U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

    • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
    • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
    Woordenboek

    Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
    Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

    De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.