Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 25 november 2022

Beginnen met internet

het internetOp internet is een enorm grote schat aan informatie te vinden over elk denkbaar onderwerp. Internet bestaat uit miljarden websites, die doorgaans weer bestaan uit meerdere pagina’s. Vrijwel elk westers bedrijf of instelling heeft een website, net als veel particulieren. Wat is internet, hoe gebruikt u het en waar moet u op letten?

Internet is de naam voor een enorm netwerk van aan elkaar verbonden computers. Op die computers staan websites opgeslagen, die via de andere computers in het netwerk te bekijken zijn. Een website is een soort digitaal 'document' waarop allerlei informatie is te vinden. Dat kunnen teksten, foto's, filmpjes, spelletjes, fora en nog veel meer zijn.

Er bestaan miljarden websites van bedrijven, personen en instellingen uit de hele wereld. Alle websites hebben een unieke naam, het internetadres. Dat begint meestal met 'www' dan volgt een naam en tot slot een (land)code. Het internetadres van SeniorWeb is www.seniorweb.nl. Als u het internetadres intypt in uw internetprogramma, dan wordt de bijbehorende website geopend. De meeste websites hebben meerdere pagina's om te bezoeken. Deze worden meestal geordend op een logische manier. Via de startpagina van een website, de zogenoemde homepage, kunt u alle onderliggende pagina's bezoeken. Daarvoor hoeft u niets in te typen: u kunt knoppen en verwijzingen (hyperlinks) op de pagina aanklikken met de muis, dan wordt de volgende pagina geopend.

Omdat er zoveel verschillende websites zijn, gebruiken de meeste mensen 'zoekmachines' om websites te vinden. De bekendste zoekmachine is Google (te vinden op het internetadres www.google.nl). Als u Google bezoekt, kunt u trefwoorden intypen. Google maakt dan een lijst met websites die u mogelijk zoekt.

Er zijn ook veel 'bekende websites', waar mensen geregeld over praten. Denk aan Marktplaats, een bekende site om artikelen te kopen en verkopen. Als men het heeft over 'Marktplaats', dan bedoelt men de website www.marktplaats.nl.

Om te kunnen internetten, hebt u een computer nodig, een internetverbinding, een computermuis en een internetprogramma (ook wel browser genoemd). Het meest gebruikte internetprogramma is Chrome van Google. Maar ook Firefox, Safari en Edge kunt u gebruiken. Na het starten van het internetprogramma staat bovenaan een witte balk. Die heet de adresbalk. Daarin kunt u een internetadres intypen. Typ het internetadres (bijvoorbeeld www.seniorweb.nl) en druk op de Enter-toets op het toetsenbord om de betreffende website te openen.

Internetten is een leuke bezigheid waaraan u veel plezier kunt beleven. Als beginnende internetter moet u wel wat zaken in de gaten houden. Het kan zijn dat u tijdens uw zoektochten op het web, websites tegenkomt waarbij er ineens kleine vensters openspringen met daarin de zorgwekkende boodschap dat er virussen of ander gespuis op uw computer staan. Of er wordt gezegd dat u een groot geldbedrag hebt gewonnen. Dit soort venstertjes moet u altijd negeren, het is een vorm van internetcriminaliteit. Criminelen proberen u voor de gek te houden met dit soort misleidende boodschappen.

Ook kan het zijn dat u oproepen tegenkomt met de melding dat u dringend een programma moet installeren om verder te kunnen internetten. Ook hieraan moet u geen gehoor geven. Vraag een meer gevorderde internetter eventueel om advies. Verder worden er op steeds meer websites gevraagd om een e-mailadres, bijvoorbeeld als u meedoet aan wedstrijden. Hiervoor kunt u het best een anoniem e-mailadres gebruiken in plaats van die van uw provider. Een anoniem mailadres kunt u aanmaken via www.outlook.com of www.gmail.com. Wees sowieso voorzichtig op internet en geef alleen uw persoonlijke gegevens als u zeker weet dat het een betrouwbare website is.

Internetten is iets wat u het beste kunt ervaren door het veel te doen. Als u de website van SeniorWeb geregeld bezoekt, komt u allerlei tips tegen over websites die de moeite waard zijn en artikelen over het gebruik van internet. Een andere handige manier om nieuwe websites te leren kennen, is het lezen van computertijdschriften en het bijhouden van websites zoals www.computeridee.nl. Daarnaast kunt u via websites die horen bij uw favoriete tijdschriften of televisieprogramma’s ook al een heel eind komen. Meestal worden de internetadressen vermeld in het betreffende blad of programma. Hebt u eenmaal een vast rijtje met websites die u regelmatig bezoekt, dan kunt u van daaruit weer verder internetten.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.