Interview

Interview met SeniorWeb-medeoprichter Alexander van de Kerkhof

Alexander van de Kerkhof is directeur van PlusProducties. In 1996 richtte hij, samen met Ger Tielen en Frans de Jong, SeniorWeb op. We spreken Alexander over de start van SeniorWeb, zijn eigen ervaringen met computers en internet en zijn visie op de toekomst.

Alexander van de Kerkhof

Hoe is het idee voor SeniorWeb ontstaan?
We hebben SeniorWeb destijds opgericht als platform voor ouderen zodat zij de technologische ontwikkelingen konden blijven volgen. We kwamen erachter dat er in Amerika een SeniorNet bestond. Amerika is ons namelijk altijd een jaar of vijf à tien voor op het gebied van technologische ontwikkelingen. We gingen dus naar St. Louis om te kijken wat we konden leren van SeniorNet. Uiteindelijk hebben we het idee van SeniorNet vertaald naar de Nederlandse situatie.

Wat was aanvankelijk het doel van SeniorWeb?
We hadden aanvankelijk in ons hoofd dat internationalisering een belangrijk issue was voor ouderen in Europa, met name door de geplande introductie van de Euro. Het internet maakte internationale communicatie en uitwisseling heel erg gemakkelijk. Maar SeniorWeb is een serviceorganisatie geworden, waarbij de nadruk ligt op het zijn van een computerorganisatie. Het principe van “senioren onderrichten andere senioren” is hierin wel gehandhaafd en dat is ook de kern.

Wat was voor jou een hoogtepunt in 25 jaar SeniorWeb?
Ik ben heel trots op het feit dat SeniorWeb kon groeien zonder subsidie. In het begin kregen we wel subsidie van het ministerie, maar op een gegeven moment was dat niet meer nodig. Ik vind het heel sterk dat de vereniging zelf de broek op kan houden!

SeniorWeb heeft een warm plekje in mijn hart, ik ben er trots op! Dat jullie al 25 jaar lang het basisidee hebben doorgezet en dat het handen en voeten heeft gekregen in een vereniging met vrijwilligers en leden.

Wat is er in die 25 jaar veranderd als het gaat om senioren in de digitale wereld?
Senioren stonden eerst buitenspel als het gaat om de digitalisering. Maar nu staan ze niet meer langs de lijn, ze doen volledig mee met de digitaliserende wereld. Het gebruik van computers en internet is laagdrempelig geworden en er is meer dan genoeg aanbod voor senioren op het internet.

Hoe ben jij zelf eigenlijk begonnen met computers en internet?
Dat was in de tijd dat ik in Nijmegen communicatiewetenschappen studeerde. Ik koos ‘Computers’ als bijvak. Het was heel interessant! Ik leerde computertaal: programmeren. Dat was mijn eerste echte computerervaring. Later kwamen er ook personal computers voor thuisgebruik. Maar daar ben ik niet meteen mee begonnen. Heel lang heb ik computers alleen puur voor studie en werk gebruikt.

En hoe beïnvloedt de digitale wereld jouw leven?
Heel bewust maak ik keuzes in het digitale leven. Ik heb een mooie smartphone, maar daar staan bijna geen apps op. Ik gebruik geen WhatsApp, Instagram, LinkedIn, Facebook, Twitter… En ja, tóch ben ik de oprichter van SeniorWeb, haha. Toen ik lid werd van een appgroepje omdat het slecht ging met mijn moeder, werd ik in no time van allerlei kanten bestookt door mensen via WhatsApp. En daar had ik helemaal niet om gevraagd. Dus toen heb ik WhatsApp snel weer van mijn telefoon afgegooid.

Maar ik ben wel bijna verslaafd aan mijn telefoon. Als ik wakker word, ga ik meteen scrollen. Ik lees alle kranten digitaal, volg tv-programma’s digitaal, navigeer met Google Maps, parkeer met de ANWB-parkeerapp, internetbankier met een ING app... Ik ben dus helemaal niet tégen de ontwikkelingen in de digitale wereld! Maar ik maak wél heel bewuste keuzes. En ik voel me nog steeds onderdeel van de digitale samenleving!

Nieuwsbrief CTA

Meld u aan voor de SeniorWeb nieuwsbrief

U ontvangt elke week gratis het laatste computernieuws en de handigste tips.

Ik wil de nieuwsbrief ontvangen